Tájképektől az absztrakt festészetig – válogatás Ján Kuchta munkáiból

Az ismert rozsnyói festőművész, Ján Kuchta képeiből születésének 70. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás április 28-án a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A kiállításon válogatást láthat a közönség a 2011 decemberében, 66 éves korában elhunyt festő gazdag életművéből – rajzokat, akvarelleket, olajfestményeket.
A nagyszámú érdeklődőt vonzó ünnepélyes megnyitón Martin Kováč, a múzeum megbízott igazgatója üdvözölte a megjelenteket, és virágcsokorral köszöntötte a művész özvegyét.

DSCF1069

A kiállítást Edita Kušnierová nyitotta meg, aki felelevenítette Ján Kuchta életútját és méltatta munkásságát. A képzőművész 1945. április 6-án született Rozsnyón, tehetsége már gyermekkorában megmutatkozott. Első szakmai mentora a losonci Szabó Gyula volt, de már korán kialakult saját stílusa, mely az első akvarelleket és későbbi olajfestményeit is jellemezte. Bravúros rajzkézsége jó alapot jelentett az akvarellek számára, melyeket meglepő könnyedséggel festett. Ennek az igényes festészeti technikának az elsajátításával Szlovákia legismertebb képzőművészei közé került.

DSCF1093
Művei az 1970-es évektől számtalan kiállításon szerepeltek nemcsak szülővárosában, hanem más szlovákiai városokban és külföldön is, főleg Magyarországon és Csehországban. Több elismeréssel is jutalmazták, köztük Rozsnyó Város és a Polgármester Díját is megkapta. Művészetének elsődleges inspirációja a természeti táj, annak hangulatai, színei, részletei voltak.

DSCF1104

A hazai és külföldi festészeti szimpóziumokon való részvétel, a modern festészeti hatások, a művész intellektusa és érzékenysége hosszú évek gyakorlása után a 90-es évektől az absztrakt festészetre összpontosító szuggesztív képzőművészetté értek. Ebben teljes mértékben megmutatkozott az alkotó temperamentumos kézjegye és jellegzetes színhasználata, mely felkeltette a neves művészetelemző, Bohumír Bachratý figyelmét, aki 2004-től, első pozsonyi kiállításól kezdve kiállításainak állandó kurátora lett és nagyra értékelte művészetét mint „őszinte, határozott és lágy, igaz és vérbeli festészetet”.

DSCF1089

Mint Edita Kušnierová elmondta, Ján Kuchta bőséges életművet hagyott hátra, műtermében, a család gondozásában számtalan rajz, tanulmány, grafika és festmény található, melyek munkássága többi alkotásával együtt a gömöri régió jelentős képzőművészeti kincsét jelentik.
A kiállítást a látogatók május 25-ig tekinthetik meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában (Bányászok tere 25.).

-rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.