Hátborzongató bűntény ügyében nyomoz a GIKSZER – E. A. Poe novelláját dolgozták fel a diákok

Hátborzongató bűntény ügyében nyomoz a GIKSZER – E. A. Poe novelláját dolgozták fel a diákok

Idén új műfajt vett célba a rozsnyói GIKSZER színjátszókör, amikor Edgar Allan Poe Morgue utcai kettős gyilkosság című novelláját dolgozta fel. Az irodalomtörténet az első detektívtörténetként tartja számon a művet, melyet szerzője 1841-ben publikált. Ezt az „őskrimit” írta át és vitte színpadra Rue Morgue címmel a gimis diáktársulat, majd a próbafolyamatot követően, június 8-án két előadást is tartottak, egy délelőttit a diákok és egy esti bemutatót a nagyközönség számára.

DSCF4405

A csapat úgy dolgozta fel ezt a klasszikus krimit, hogy egyszerre tud mai lenni – köszönhetően például a rádiós bejátszásnak vagy a rendőri helyszínelés televíziós sorozatokra emlékeztető jeleneteinek –, ugyanakkor a karakterek megformálása, a történetvezetés, a fekete-fehér jelmezek (egy kivétellel), a díszlet kortalan, illetve bármelyik korba behelyezhető maradt, amivel sikerült elkerülni az erőltetett aktualizálást. A darab ügyesen használja a detektívtörténetek jellegzetes elemeit, miközben felvillantja Poe műveinek misztikus, enyhén horrorba hajló, hátborzongató hangulatát is. Valószínűleg nem venné rossz néven a mester, hogy a diákok megváltoztatták a történet végét, sőt egy meglepő csavarral fejezték be, illetve hagyták befejezetlenül a sztorit.

DSCF4427

Az előadás után Lőrincz Tímeát, a rozsnyói gimnázium magyartanárnőjét, a színjátszók mentorát kérdeztük a folytatásról. Mint elmondta, a csapatnak nincs gondja az utánpótlással, hiszen negyedik éve sikeresen működnek, szeptembertől mindig toboroznak új tagokat, és vannak, akik a gimnázium elvégzése után is visszajárnak. A jelenlegi „társulatban” is vannak elsős, másodikos, harmadikos, most érettségizett és egykori diákok, akik már egyetemisták, illetve van két „külsős” tag is, akik nem a gimnáziumba jártak. Vezetőjük Kovács Péter, aki a legújabb darab szövegkönyvét írta és az egyik főszerepet játsza, ő az, aki minden próbán ott van, irányítja a diákokat, illetve Kristóf Roland is segíti a csapatot a karakterek kidolgozásában, a jelenetek beállításában.

DSCF4419

A színjátszókör tagjai minden évben új darabot állítanak színpadra, amit május-június táján előadnak a környező iskoláknak, nagyközönségnek, rokonoknak és az új darabbal mennek Komáromba, a Jókai Napokra. Első darabjuk egy Antigoné átdolgozás volt, a Dr. Karolina show egy vidámabb műfajt képviselt, a Balerina pedig Andersen meséje, a Rendíthetetlen ólomkatona alapján készült. A csoport a Jókai Napokon begyűjtött néhány alakítás-, egyéni és különdíjat és idén sem hagyják ki a megmérettetést, ezúttal a Rue Morgue című krimivel állnak a komáromi közönség elé.

DSCF4438

 

 – rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.


Hagyj üzenetet