Kelet-közép-Európa zsinagógái – vándorkiállítás a Galériában

Az egykori rozsnyói zsinagóga helyén emlékeztek meg június 9-én az elhurcolt zsidó polgárokról és az 50-es évek végén lerombolt zsinagógáról, majd Kelet-közép-Európa zsinagógái címmel kiállítás nyílt a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában Magyarország Kassai Főkonzulátusa és a város szervezésében.

Egy emlékmű, egy nagy kő jelzi a valamikori rozsnyói zsinagóga helyét az Általános Hitelbank (VÚB) parkolója melletti füves területen – itt zajlott a megemlékezés, melyen Dušan Rybár, a Rimaszombati Zsidó Hitközség elnöke és Burdiga Pál, Rozsnyó polgármestere beszélt a 70 évvel ezelőtti embertelen eseményekről, a zsidó lakosok ellehetetlenítéséről, elpusztításáról és kulturális-vallási örökségük felszámolásáról. Kardos László helytörténész a rozsnyói zsinagóga építésének, háború utáni méltatlan sorsának és lerombolásának történetét elevenítette fel. Az emlékünnepség koszorúzással és a Laudate Dominum, a Kassai Magyar Református Gyülekezet kórusának fellépésével ért véget.

A megemlékezés után a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában került sor a Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériuma által kiadott Kelet-közép-Európa zsinagógái 1782-1944 című kiállítás megnyitójára. A résztvevőket Havasi Tímea, a főkonzulátus munkatársa, majd Kováč Márton, a Bányászati Múzeum megbízott igazgatója köszöntötte, aki elmondta, hogy a kiállítás anyagát a múzeum gyűjteményéből származó értékes helybeli tárgyi emlékekkel egészítették ki.

A kiállítás főszervezőjeként beszédet mondott Szesztay Ádám, Magyarország Kassai Főkonzulátusának főkonzulja, aki megköszönte a társszervezők segítségét, Peter Frajt, Izrael tiszteletbeli kassai konzulja pedig felolvasta Alexander Ben-Zvi, Izrael Állam szlovákiai nagykövetének üdvözletét tolmácsoló levelét. Őt követte Pavol Sitár, a Kassai Zsidó Hitközség elnöke, aki beszélt a zsidó közösség kialakulásáról területünkön, helyzetükről és szerepükről a történelmi Magyarországon, de ismertette a sokszínű zsidó közösség számára épült különféle – ortodox, neológ – zsinagógák jellegzetességeit is. Ambrus Ferenc részletet olvasott fel a rozsnyói zsidóságnak emléket állító, Jobb, mint a téglagyár című novellájából, majd zsidó dallamokkal zárta a megnyitót a kassai Laudate Dominum kórus, vezényelt Kovácsné Palcsó Edit.

DSCF4595

Kelet-Közép-Európa zsinagógái című vándorkiállítás Kárpátaljártól érkezett, Szlovákiában elsőként Rozsnyón mutatják be, a későbbiekben eljut Eperjes, Királyhelmec és más szlovákiai városok közönségéhez is.

– rozsnyovidek.sk, szöveg, fotó: Prékop I.