Őstermelői piacot szervez a Via Nova

A Via Nova ICs szervezi augusztus 22-én Szepsiben az I. Bódva-völgyi őstermelői és kézműves piacot. Tizenhét felvidéki és magyarországi őstermelő és kézműves portékái között válogathat a vásárlóközönség.
Iván Tamás főszervező, a Via Nova régiós alelnöke elmondta, hogy a környék és általában Felvidék figyelmét akarják ráirányítani a helyi termelés jelentőségére. „Gazdasági boldogulásunk abban rejlik, hogy megbízható és ellenőrizhető helyi termékeket fogyasszunk, nem pedig a globalizáció által ránk erőltetett, silányabb minőségűt, amelyet ki tudja hol gyártottak. Az élelmiszeriparban is a profitmaximalizálás az elsődleges szempont, amely a minőségnél is fontosabb a gyártó számára. Hazai gazdáink és termelőink viszont közel vannak, elérhetők, számon kérhetők, így elvből vagy kényszerből, adnak a minőségre. Az ő termékeik ráadásul sokkal rövidebb utat tesznek meg a vásárlóig, így frissebbek is. A multinacionális cégek pénzügyi erejével viszont nehezen tudják tartani a lépést, így lassan elfogynak, eltűnnek. Ezért kell támogatni őket.” – foglalta össze a kezdeményezés jelentőségét Iván Tamás.

bodva v piac
A piac jelszava: Helyit eszem, helyinél veszem, mert helyin az eszem! A Via Nova kötelességének tartja, hogy segítsen a helybéli gazdákon. A cél, hogy megmutassák, érdemes termelői élelmiszert vásárolnunk, ugyanis nemcsak ízletesebb az üzletben vásárolt külföldinél, de így a helyi gazdák forgalmát növeljük, munkát adunk idehaza, és itthon tartjuk a pénzt is. A Via Nova ICs ezt tartja a legtermészetesebb módnak régióink felzárkóztatására.
„Vidékünk, városunk és saját jólétünk jövője rajtunk múlik. Összefogással, egymásba vetett hittel és egymás támogatásával sokkal közelebb kerülünk az előbb említett célhoz, mint egyedül. Szeresd a hazait, válaszd a hazait!” – tette hozzá a Via Nova régiós alelnöke.

-ViaNova sajtóhír