Ez vár az új iskolaévben – vizsgák és szünetek időpontjai

Ez vár az új iskolaévben – vizsgák és szünetek időpontjai

Véget ért a nyári szünidő, ennek apropóján közölte összefoglalóját a teraz.sk hírportál, számba véve a hamarosan kezdődő iskolaévben diákokra váró jelentősebb eseményeket, időpontokat – vizsgákat és szüneteket egyaránt.

Szeptember 2-án közel 663 ezer tanuló foglalja el helyét az iskolapadokban, az alapiskolákban nagyjából 434 ezer fiú és lány, a középiskolákban 229 ezer diák kezdi meg a tanulást. A 2015/2016-os iskolai évben összesen 191 tanítási nap lesz.

A kilencedikesek számára az április nehéz hónapnak ígérkezik, a Tesztelés 9 – ún. monitor – tudásszint felmérőre április 6-án kerül sor. A tanulók matematikából és szlovák nyelvből írják majd a teszteket, a nemzetiségi iskolákban magyar, illetve ukrán nyelvből, valamint szlovák nyelvből és irodalomból is. A tesztelés következő – pótlólagos – időpontja április 19.

Az ötödikes tanulók csak egy időpontban, november 25-én írják a „monitort”, a teszt a matematikából, szlovák, illetve magyar nyelvből szerzett tudást méri majd fel. Az iskolaügyi minisztérium szerint a tesztelés célja a tanulók ismereteinek és képességeinek belépő értékelése a felső tagozatra lépéskor. Néhány iskolában az ötödikesek részesei lehetnek az elektronikus formájú tesztelés főpróbájának is.

A középiskolás írásbeli érettségik jövő év március 15-től 18-ig zajlanak majd, a szóbeli vizsgákra május 23. és június 10. között kerül sor.

Az új tanév első szünete október végén vár a tanulókra, az őszi szünidő október 29-re és 30-ra esik. A karácsonyi szünet több, mint kéthetes lesz, az ünneplésre és pihenésre december 23-tól január 7-ig lesz lehetőség. A féléves bizonyítvány átvétele után február 1-jén is szünetel a tanítás.

A tavaszi szünetet ebben az iskolaévben a kelet régió, Eperjes és Kassa megye tanulói kezdik meg február 15. és 19. között. Ezután a Pozsonyi, Nagyszombati és Nyitra megye iskolásai következnek február 22-től 26-ig, végül a Besztercebányai, Trencséni és Zsolna megyei diákok február 29-től március 4-ig.

A húsvéti szünet ideje a 2015/2016-os tanévben március 24-én érkezik el és 29-ig tart. A következő nyári szünetben 64 szünnap vár a tanulókra – július 1-től vakációzhatnak, majd 2016. szeptember 5-én kell ismét visszaülniük az iskolapadokba.

– forrás: katedra.sk, kép: pixabay.com



Hagyj üzenetet