Kölcsey emlékkonferencia – meghívó

Kölcsey emlékkonferencia – meghívó

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a társszervezők 2015. november 21-22-én Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója tiszteletére tanári konferenciával emlékeznek a kiváló íróról, gondolkodóról Nagykaposon. A konferencia a magyar, történelem szakos alap- és középiskolai tanárokat, a magyar művelődéstörténet iránt érdeklődő és arra nyitott pedagógusokat szólítja meg. A konferencia fővédnöke a Kölcsey Társaság elnöke, Jánosi Zoltán.

A rendezvény 2015. november 21-én, szombaton 8,30 órakor kezdődik a nagykaposi Energosun konferenciatermében. A szakmai tanácskozás második napján történelmi tanulmányútra kerül sor, melynek célja a Kölcsey-emlékhelyek megtekintése.

A tanulmányút tervezett útvonala:

Csaroda – a református templom megtekintése,
Tákos – a „Mezítlábas Notre-Dame“, a református templom megtekintése,
Szatmárcseke – a dísztér a református temető mellett, a temető Kölcsey sírjával, a Kölcsey- kiállítás, az épület előtt a Marton László-szobor

A konferencia célja:
– tisztelgés Kölcsey Ferenc nagysága előtt,
– nemzeti nagyjaink megbecsülése,
– a legújabb Kölcsey-kutatásokkal való megismerkedés,
– Kölcsey életművének tanítása a szlovákiai magyar iskolákban

A konferencia előadói többek között a következők lesznek: Lackfi János költő, Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke, Takács Péter, Csorba Sándor, Muzsnay Árpád, Kántor István filmrendező, Kasztovszky László, Hamar Péter.

A szervezők Komáromból 2015. november 20-án, pénteken autóbuszt indítanak, amelynek részleteit a visszaigazolásban közöljük. Az érdeklődőknek szállást és étkezést Nagykaposon biztosítunk. A konferenciára minden érdeklődőt szeretettel várunk. Jelentkezni 2015. október 26-ig az SZMPSZ honlapjáról letölthető jelentkezési lapon, postai úton (SZMPSZ, P.O. BOX 49., 945 01 Komárno) és elektronikusan (az irodavezeto@szmpsz.sk e-mail címre) lehet.

A létszám korlátozott, ezért felkérünk minden kedves érdeklődőt, hogy szíveskedjék jelentkezési lapját időben elküldeni a megadott címek valamelyikére.
Érdeklődni Fekete Irén irodavezetőnél az SZMPSZ Központi Iroda telefonszámain: 035 7713 572, 035 7714 755, illetve Ádám Zita alelnöknél a 0907 05 11 88 telefonszámon lehet.

Részletes programot és az emlékkonferenciával kapcsolatos információkat a jelentkezés után postán küldjük.

– forrás: www.szmpsz.sk



Hagyj üzenetet