Átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait az iskolakezdő magyar elsősöknek

Átadták a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait az iskolakezdő magyar elsősöknek

A rozsnyói történelmi városháza kongresszusi termében zajlott november 25-én az a magyar oktatás támogatását célzó ünnepi rendezvény, amelyen a Rákóczi Szövetség ösztöndíjban részesítette a Rozsnyói járás magyar tanítási nyelvű iskoláiba beiratott iskolakezdő gyermekeket.
A kis elsősöket és szüleiket, valamint a megjelent pedagógusokat Palcsó Zsóka, a Rozsnyó és Vidéke Célalap elnöke köszöntötte.
Pálinkás Barnabás, a Rákóczi Szövetség munkatársa elmondta, hogy Szlovákiában idén 3550 iskolakezdő magyar gyermek részesül az egyesület tízezer forintos (33,- euró) támogatásában. A szövetség 2004-ben Szlovákiában indított programja ma már kiterjed Kárpátaljára, a partiumi Bihar megyére (Románia) és a délvidék szórványtelepüléseire is.
A rendezvényen ünnepi műsort adtak a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola, valamint a Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának növendékei.
A műsort követően a célalap elismerő oklevélben részesítette az idén tízéves jubileumát ünneplő dernői Borostyán Néptáncegyüttes vezetőjét, Icso Valériát, valamint az öt éve működő rozsnyói GIKSZER diákszínpad vezetőjét, Lőrincz Tímeát.
November 25-én délelőtt a Dernői Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában is sor került a Rákóczi Szövetség ösztöndíjainak ünnepélyes átadására.

fotó, szöveg: kmotrik



Hagyj üzenetet