“Babysitting Day” – a Fábry iskola is csatlakozik a tiltakozó akcióhoz

“Babysitting Day” – a Fábry iskola is csatlakozik a tiltakozó akcióhoz

A rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola – akárcsak korábban a “Tanári vércsepp” elnevezésű akcióhoz – csatlakozik a december 10-i, csütörtöki oktatásügyi tiltakozó akcióhoz. A “Babysitting Day” elnevezésű rendezvénnyel arra akarják felhívni a figyelmet, hogy az állam olyan kevés anyagi eszközt fordít az oktató-nevelő tevékenységre, hogy az gyakorlatilag csak a gyermekmegőrzést fedezi. A gyerekeknek és a tanároknak számos esetben lepusztult, nem a XXI. századnak megfelelő színvonalú épületekben és hiányos tankönyvi, információs-technikai és egyéb ellátással kell megküzdeniük a oktatási folyamat során.

A tanárok bérezése nem követi a piaci trendeket, összehasonlíthatatlan az olyan államok pedagógus-kereseteivel, melyek megbecsülik a gyerekek képzéséért felelős dolgozók munkáját (lásd pl. Szlovénia). Jelenleg Szlovákia e téren a bébiszitterek fizetésének szintjén áll, vagy még rosszabbul. Ezért csütörtökön a tanárok bébiszitterekké válnak, és a diákokkal tanulás helyett játszani, beszélgetni fognak egész nap.

Míg egy bébiszitternek csak egy gyerekre kell felügyelnie, addig a tanárnak átlagban 20-ra. Ehhez képest míg a bébiszitterek átlagban bruttó 4,50 eurós órabért kapnak, a kezdő tanárok csupán 3,99-et. Az évek előrehaladtával sem javul jelentősen a helyzet: 10 év után bruttó 5,04, 20 év után pedig legfeljebb bruttó 6,05 eurós órabért kaphat egy pedagógus. A tanároknak ugyanakkor az oktató-nevelő tevékenység mellett egy sor további feladatot is el kell látniuk. Fel kell készülniük az órákra, előkészíteni és javítani a dolgozatokat, elkészíteni a tanterveket, kommunikálni a szülőkkel, vezetni a dokumentációt…

Mint a közösségi hálón a Fábry iskola hozzátette: “Csatlakozásunkkal a “Babysitting Day-hez” követeljük továbbá, hogy a magyar iskolákban is a többi iskolával azonos számú, azaz 9 óra álljon rendelkezésre az írás-olvasás elsajátítására, nem pedig 5, ahogy ezt a minisztérium megszabta.”

Kérik a szülők, iskolafenntartók megértését és a pedagógusok kezdeményezésének támogatását, akik már évek óta harcolnak az iskolaügy színvonalának emeléséért, az alulfinanszírozottság megszüntetéséért.

  • rozsnyovidek.sk, forrás: FZ AI FB


Hagyj üzenetet