Nagymamáink gyógynövényeit mutatja be az idei első kiállítás

Nagymamáink gyógynövényeit mutatja be az idei első kiállítás

2016. január 21-én, csütörtökön zajlott a Rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában az idei első kiállításmegnyitó “Od babičky na boľačky”(Nagymamától betegség ellen) címmel. A tárlat a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumból érkezett. Az eredeti, gyógynövényekkel, gyógyfüvekkel és házi gyógyászattal foglalkozó banneres kiállítást a Bányászati Múzeum gyűjteményéből származó néprajzi és természetismereti tárgyakkal egészítették ki. Nagyon értékes herbáriumok is megtalálhatók közöttük Alexander Müller gyűjteményéből, melyeket a múlt század elején adományozott a múzeumnak.

5

A kiállítás témája aktuális a téli időszakban, amikor a jó kondíció és az egészség megőrzése érdekében érdemes gyógynövényeket fogyasztani. A megnyitót kiválóan kiegészítette a gyógytea kóstoló, melyet szponzorként a helyi Čajovňa večnej mladosti (Örök fiatalság teázója) biztosított. Három gyógyteából, hársfás-bodzából, zsályából és levendulából készítettek kóstolót, melyek segítettek a jelenlévőknek jobban elmerülni az adott témakörben és nagymamáink házi patikájának légkörében. A teák átható illata már a galériába lépés előtt csábította a látogatókat.

1

A kiállítást annak szerzője, Eva Sitášová nyitotta meg, aki rövid beszédében bevezette a vendégeket a gyógynövények kérdéskörébe. A megjelenteket üdvözölte Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója, majd néhány szóval köszönetét fejezte ki a példás együttműködésért a kiállítás kurátora, Kováč Martin. A megnyitó, melyet Rozsnyó polgármestere is meglátogatott, kellemes légkörben zajlott. Ez az érdekes kiállítás február végéig áll a látogatók rendelkezésére.

Kováč Martin a Csaba Urban

  • rozsnyovidek.sk, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum


Hagyj üzenetet