Nyári egyetem: Kisebbségvédelem Európában

Nyári egyetem: Kisebbségvédelem Európában

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2016-ban is megrendezi a Kisebbségvédelem Európában c. nyári egyetemet. A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, kezdő jogászokat vagy doktoranduszokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a határon túli magyarok jog-és érdeksérelmeinek védelmével foglalkozni.

A nyári egyetem tematikájában az állampolgárság kérdéskörének nemzetközi és európajogi vetületeire, az egyes autonómia koncepciókra, a kisebbségi nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, illetve a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál. Előadóként olyan szakembereket – jogászokat, politikusokat, történészeket, szociológusokat – kértünk fel, akik a terület elismert szakértői, széleskörű szakmai tapasztalattal, tudományos háttérrel rendelkeznek. A képzés elméleti és gyakorlati jellegű oktatási modulokat is tartalmaz, külön figyelmet fordítva a jogkiterjesztés és a jogtudatosság gyakorlati aspektusaira. A képzés nyelve magyar.

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő konzultációra, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint európai szintű kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül lehetőséget kívánunk biztosítani egyéb csoportos foglalkozásokra, kerekasztal beszélgetésekre, amelyek során a résztvevőknek lehetőségük nyílik a tapasztalatcserére.

A nyári egyetem 2016. július 31 – augusztus 6. között kerül megrendezésre Gödöllőn és Budapesten. A hallgatók számára a Kisebbségi Jogvédő Alapítvány és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet ösztöndíjat biztosít, amely magában foglalja a képzés, a szállás, a napi háromszori étkezés, valamint a rendezvény keretében megszervezésre kerülő utazások költségét, valamint a belépődíjakat. Az oda- és hazautazást a résztvevő hallgatóknak minden esetben maguknak kell biztosítaniuk. A nyári egyetem résztvevőit a képzésen túl színes kulturális programokkal is várjuk.

Jelentkezési határidő: 2016. május 31.

Elsősorban joghallgatók, fiatal jogászok jelentkezését várjuk, de indokolt esetben más tudományterületek hallgatóinak is lehetővé tesszük a részvételt.
A jelentkezés feltételei:
1. A www.kji.hu honlapján szereplő regisztrációs adatlap kitöltése
2. Magyar nyelvű fényképes önéletrajz
3. Mutasson be egy bírósági ügyet, amelyben kisebbségvédelmi tárgykörben a diszkrimináció ténye megvalósul. A beküldött jogesetek műhelybeszélgetések keretében megvitatásra kerülnek. A beküldött esetek tartalmi követelményei: az esetet magyar nyelven kérjük benyújtani, hivatkozva az eljáró bírság nevére és az ügy számára.
A beküldött esetek formai követelményei: minimum fél oldal, Times New Roman betűtípus, 12 betűméret.

A pályázathoz szükséges dokumentumokat kérjük a jogvedointezet@yahoo.com e-mail címre küldje. Amennyiben hiánytalanul, határidőn belül jelentkezése beérkezik, tudomásul veszi, hogy megjelenése a táborban kötelező. A szervezőkről, valamint a nyári egyetemről részletesebb információk az alábbi linkeken érhetők el: www.kji.hu. Kövessen minket a Facebookon is: facebook.com
https://www.facebook.com/NemzetpolitikaiKutatointezet

További információért forduljon bizalommal a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársához, dr. Görög Dórához vagy dr. Antal Eszterhez vagy a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársához, Rákóczi Krisztiánhoz.

Görög Dóra: +36-20-618-4411,
dr.gorog.dora@gmail.com
Antal Eszter: +36-70-331-2951
antieszty@gmail.com
Rákóczi Krisztián: + 06 30 556 65 85
krisztian.rakoczi@bgazrt.hu

– forrás: www.kji.hu, fotó: pixabay.com



Hagyj üzenetet