Amerikai, belga, cseh, francia, szlovén és szaúdi érdeklődés a térség iránt az idei Gömör Expon

Amerikai, belga, cseh, francia, szlovén és szaúdi érdeklődés a térség iránt az idei Gömör Expon

Vasárnap zárta kapuit Putnokon a XVIII. Gömör Expo, amely idén második alkalommal adott teret a gömöri térség gazdasági fejlesztését, a külföldi tőke figyelmének felkeltését célzó gazdasági-üzleti fórumoknak. Az Expo újdonságát jelentette 5 magyarországi és 5 szlovákiai szakiskola kiállítása is, amelyek a munkaerő-utánpótlás lehetséges forrásait mutatták be az érdeklődőknek.

Az Expo „0”. napján, 2016. május 5-én, csütörtökön a szlovákiai Tornalján került sor gazdasági fórumra, amelynek a putnoki rendezvénnyel együtt a szervezők – Tornalja és Putnok város önkormányzata, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Rimaszombati irodája, valamint Magyarország Kassai Főkonzulátusa – szerint a magyar-szlovák határvidéken való munkahelyteremtés eszközévé kell válnia. A bevezető előadás a térség gazdasági fejlesztéséhez igénybe vehető EU-s források felhasználásáról hangzott el a Szlovák Kereskedelmi és Iparkamara Besztercebányai Regionális Kamarája menedzserének előadásában. A régió iránti érdeklődésről tett tanúbizonyságot Belgium szlovákiai tiszteletbeli konzuljának, a szlovén-szlovák, a francia- szlovák és a magyar-francia kereskedelmi kamara, valamint a szlovákiai AmCham képviselőjének részvétele és felszólalása is. Több pozsonyi székhelyű diplomáciai képviselet – többek között az USA Nagykövetsége kereskedelmi osztályának vezetője – üdvözölte a fórumot, jelezve, hogy figyelemmel kísérik a rendezvényt és érdeklődnek jövőbeli alakulásáról.

A Putnokon, a 2016. május 6-i hivatalos megnyitó előtt lezajlott gazdasági fórumon a magyarországi szakmai szervezetek, intézmények és vállalkozások mellett a tornaljai rendezvény számos résztvevője – így a nemzetközi érintettségű kereskedelmi kamarák képviselői – is megjelentek. A régió fejlesztéséért felelős országgyűlési képviselő, Riz Gábor mellett a magyarországi kereskedelmi és agrárkamarák vezetői, Igor Furdík, Szlovákia békéscsabai főkonzulja, valamint a Magyarországra akkreditált szlovák és cseh diplomáciai képviseletek vezető munkatársai, továbbá a határvidék két oldalán működő sikeres vállalkozások is beszámoltak tevékenységükről és eredményeikről.

A két fórumon több olyan bejelentés is elhangzott, amelyek a térség iránti nemzetközi érdeklődés növekedését tükrözik: a Gömörhorkán működő, svéd érdekeltségű SCA Hygiene Products Slovakia s.r.o. vezetője a nyilvánosság számára kiírt pályázatukról számolt be, amely a gömöri térség fejlesztése érdekében végzett tevékenységek feltérképezését és ismertetését tűzte ki célul; a magyar-szaúdi üzleti tanács alelnöke a Közép-Európa iránti arab érdeklődés egyik lehetséges helyszíneként jelölte meg a Gömör-Kishonti régiót; a szlovákiai AmCham pedig a térségben tartandó Szlovák-Magyar fórum szervezésének tervét jelentette be. A magyar-szaúdi üzleti tanács és az Amcham a jövőben nagyobb figyelmet fog a térségre fordítani – ígérték az előadók.

A magyarországi és szlovákiai szakiskolák kiállításának megnyitóján Bihall Tamás, a BOKIK Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke megnyitó beszédében a duális szakoktatás jelentőségét hangsúlyozta, Prékop Mária, a rozsnyói magyar tanítási nyelvű szakközépiskola igazgatónője pedig Peter Krajňák szlovák oktatási államtitkár üdvözletét tolmácsolta a résztvevőknek.

A határ két oldalán elhelyezkedő gömöri térség együttműködése jegyében a minden év szeptemberében a szlovákiai Rimaszombatban, a városnapok keretében megrendezésre kerülő Mezőgazdasági és Kertészeti Kiállítás az idei évtől Gömöri Mezőgazdasági és Kertészeti Expo néven kívánja tevékenységét folytatni.

  • sajtóhír

 Hagyj üzenetet