A denevérek életét és régiónk természeti kincseit mutatja be a két új kiállítás

A denevérek életét és régiónk természeti kincseit mutatja be a két új kiállítás

Május közepén a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában két természettudományi témájú kiállítás ünnepélyes megnyitójára került sor. Mindkét kiállítás a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumból érkezett.

A titokzatos „Špirhač, gacek, trúlelek“ című kiállítás a sokunk számára rejtélyes teremtmények, a denevérek életét hozza közelebb a látogatóhoz. A kiállítás címe olyan szlovák tájszavakból tevődik össze, melyekkel Szlovákia egyes régióiban a denevéreket nevezik. A tárlat szerzője Miroslav Fulín a kassai Kelet-szlovákiai Múzeumból, aki egyben aktív tagja a denevérek védelmével, kutatásával foglalkozó és ismeretterjesztő tevékenységet végző társaságnak.

8
A denevérek témája régiónkban különösen aktuális, hiszen számos barlangunk és régi bányánk van, ahol ezek az értékes és törvény által védett élőlények telelőhelyet találnak. Fontos, hogy a lakosság, főleg a fiatalok megismerjék a denevérek életét, és meggyőződjenek arról, hogy a róluk terjedő fáma nem valós. Az utóbbi időben a denevérek természetes búvóhelyének csökkenése miatt gyakrabban kerülhet velük kapcsolatba az ember. Néha előfordul, hogy a denevér a megfelelő rejtekhely keresése közben az odvas fa helyett egy lakás szellőzőnyílását találja meg. Éppen az ilyen esetekben fontos, hogy az emberek helyesen reagáljanak és tudatosítsák, hogy a denevérek nem veszélyesek.
A tájékoztató bannereken kívül a kiállítást különféle nálunk élő denevérfaj preparátumok és információs anyagok egészítik ki. A tárlatlátogatás keretében lehetőség nyílik a denevérek életéről szóló film megtekintésére is. A kiállítás hasznos infomációkkal szolgál a látogatóknak ezekről a titokzatos élőlényekről, és ezzel hozzájárul védelmükhöz is.

A másik, Natura excelenta című kiállítás Kassa megye természeti érdekességeit mutatja be. Kelet-Szlovákia legértékesebb természeti kincseit ismerteti meg, melyek közül jónéhány nemzetközi jelentőségű. Az egyes régiókkal is foglalkozik, ezek közül nem hiányozhat a Szlovák Karszt, Szlovák Paradicsom, de további területek sem, mint a Szalánci-hegység, a Vihorlát és a többi. A kiállítás és egyúttal a fényképek alkotói természettudósok – Eva Sitášová botanikus és Miroslav Fulín zoológus. Rajtuk kívül Miloš Balla és Milan Kapusta fotográfus felvételei láthatók a tárlaton.

3Mindkét kiállítás – a Špirhač, gacek, trúlelek és a Natura excelenta – 2016. július 8-ig látogatható a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában.

4Gabriela Kolesárová, fotó: Janka Vaisová, Rozsnyói Bányászati Múzeum

  • pr, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet