„A kőedény költészete“ – a vándorkiállítás most Jolsván látható

„A kőedény költészete“ – a vándorkiállítás most Jolsván látható

Az elmúlt napokban a Jolsvai Városnapok keretében „A kőedény költészete“ című kiállítással mutatkozott be a Rozsnyói Bányászati Múzeum – tudatta portálunkkal Sylvia Holečková, a múzeum munkatársa, a kiállítás kurátora.

2A vándorkiállítás az egykori rozsnyói kőedény manufaktúra termékeit – kancsókat, korsókat, tálakat és főleg tányérokat –, a legnagyobb számban gyártott használati és dísztárgyakat ismerteti meg a közönséggel. Szépségüket és sokféleségüket a Jolsvai Városi Múzeum látogatói 2016. június 27-ig csodálhatják meg – szól a múzeum meghívása.

Jelšava - plagát
A rozsnyói kőedény manufaktúrát 1810-ben alapította a Budáról származó Hoffmann János az akkori Csucsomi, ma Fazekas utcában. A kassai kereskedelmi kamara adatai szerint 1905-ben fejezték be a gyártást.

34A kiállítást a 2015-ös sikeres rozsnyói megnyitást követően bemutatták Rimaszombatban, Jolsván pedig már másodszor kerül megrendezésre. A tárlaton a Rozsnyói Bányászati Múzeum, a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum, a Rimaszombati Gömör-Kishonti Múzeum és magánszemélyek gyűjteményéből származó kiállítási tárgyak láthatók.

  • rozsnyovidek, forrás, fotó: Sylvia Holečková


Hagyj üzenetet