A sci-fi és a Trónok Harca politológiája

A sci-fi és a Trónok Harca politológiája

Már az első napon izgalmas nyüzsgésnek lehetett tanúja az, aki betévedt a Gombaszögi táborba. Az eddig megszokott kissé családiasan zsúfolt légkör helyett most egy szellős, de semmiképpen sem kihalt hely várja a kíváncsi látogatókat, sok újdonsággal, mint például a nagy szalmabálákból készült veréb-fürdető, (ámbár az idei tábor kabalája a pele, szóval lehet azokat engesztelik ki a szervezők ilyesmivel), vagy a B-612 -es csodahely, mely a programfüzet láttán sok kíváncsi embert vonz oda, hogy mit is találhat ott a ráérő fesztiválozó.

De hogy kicsit mélyebben is foglalkozzunk a programokkal a hangulat mellett, mely a közeli barlangok ellenére is elég meleg ahhoz, hogy úton-útfélen vizes embereket lásson az ember, kicsit üljünk le a Közbeszéd sátorban. A Republikon Intézet igazgatója, Tóth Csaba látogatott el, akinek a nemrég megjelent A sci-fi politológiája c. könyve került asztalra. Ugyanis azzal kezdte az előadását, hogy bizony a mai fiatalabb generáció számára a nagy diktatúrák ikonikus alakjai már nem nagyon mondanak semmit. Sokkal könnyebb egy általuk ismert kultúra (film- vagy könyvkultúra) történésein keresztül bemutatni, amit ők is meg tudnak tapasztalni. Igaz, hogy a példák, amik elhangzottak, elég sarkítottak voltak néha első hallásra, de lássuk be, akik politológiával ismerkednek laikusként, igen fogyasztható és könnyed hangvételben tanulhatnak is belőle, amellett hogy elgondolkozva mosolyognak rajta.
Ilyen volt a Star Wars világából kiemelt Palpatine kancellár hatalomra jutásának jelenete. Tapsviharban emelkedett ugyan fel a diktátor, és hogy lehetett volna a szenátust meggyőzni arról, hogy a fénykardos „diplomatának” van igaza, mikor “le ellenségezik” a kancellárt. Végülis, józan ésszel kinek hisz az ember? Egy vallási fanatikusokból álló csapatnak, akik protekciósan döntik el, kiben is lakik az „erő”; vagy a kancellárnak, aki (még) csupa jóság, és végül is demokratikusan szavazták meg őt.
Furcsán elgondolkodtató volt az a gondolat is, hogy vajon Havas John mit tett volna Leia hercegnő helyében, ha megfenyegetik? Vagy Katniss Everdeen? Most, hogy a Lannister háznak sok vesztenivalója nincs, veszélyesebb vagy sem ez a királyságra nézve?
Mert hogy végül is a fiataloknak milyen köntösben fogyasztható könnyebben a politika mint fogalom, azt úgy látszik sikerült valakinek megfejteni. Nem amolyan „kőkori” nézettel és példákkal, melyeknek már nem lehet tudni, melyik fele igaz, vagy sem. De tény, hogyha a szemléletmód friss, mint a példák, és amibe be is tud kapcsolódni a hallgató kérdésekkel, érveket tud felveti pro és kontra… Azt hiszem sokkal gyümölcsözőbb procedúra mint régi és kétes tartalmú könyvek bogarászása egy kezdő számára, aki lehet az első árnyéktól is elriad. De így? Azt hiszem ideje nekem is saját pártot alakítanom, miután a Csaba könyvét átböngésztem.

  • Vasik Boglárka, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet