A készülő Kisebbségi Kulturális Alapról

A készülő Kisebbségi Kulturális Alapról

A nyáron zajlott és zajlik a Kisebbségi Kulturális Alap (Fond na podporu kultúry národnostných menšín) törvényi előkészítése. A tervek szerint ez az alap szabályozná a jövőben a kisebbségi kulturális támogatások működését, egyben komoly hatással lesz arra is, milyen módon maradhat fenn és gyarapodhat a magyar kultúra, milyen lehetőségeik lesznek a civil szervezeteknek arra, hogy szlovákiai forrásokhoz jussanak. A Kisebbségi Kulturális Alap léte ugyan nem magát a kultúrát szabályozza, hanem a kereteket állapítja meg a támogatásokhoz, mégis kulcsfontosságú hatása lesz a kulturális életünk fejlődésére.

Amennyiben sikerül betartani az előzetes ütemtervet és a szlovák kormányprogramból fakadó célkitűzéseket, az alap két éven belül kezdi meg a működését. A 2017-es évben még a korábbi szabályok alapján működő intézmények ítélik meg és folyósítják a támogatásokat. A tervek szerint az alapról szóló elképzeléseket szeptember elejére öntik formába a kormányhivatal szintjén, majd a kulturális tárca hatáskörében folytatódik az egyeztetés. Decemberben a kormány elé kerülhet az alapról szóló törvényjavaslat, az intézmény 2018. januárjától lesz működőképes.

Az alap a jelenlegi tervek alapján legalább nyolcmillió euróból gazdálkodna évente, ebből csaknem ötmillió euró jutna a magyar kisebbségi vonzatú projektek támogatására (a bevételek 59,6 százaléka fordítódik a magyar kultúra támogatására). A jelenlegi teljes, kisebbségi kultúrákra fordított keret 3,8 millió eurót tesz ki.

A Kisebbségi Kulturális Alapról szóló jogszabály alapját a Híd előző választási időszakban már a parlament elé terjesztett javaslata képezi. Ennek kiindulópontja a szlovák kulturális támogatásokat kezelő Szlovák Művészeti Alapról szóló törvény, az ellenőrzési mechanizmus viszont minden bizonnyal módosul. A kulturális alapról szóló törvénytervezet kidolgozásával egy, a kulturális minisztérium mellett létrehozott munkacsoport foglalkozik, a törvény végleges formába öntése a tárcaközi egyeztetés után az ősz folyamán várható.

A Kisebbségi Kulturális Alapot egy igazgató irányítja majd, akit a jelenlegi tervek szerint a kulturális tárca nevezhet ki négy évre, a kisebbségi biztos javaslata alapján. Feladata az alap menedzselése és a támogatásokról szóló végső határozatok meghozatala, a szakmai tanácsok ajánlását és értékelését figyelembe véve. Az igazgató személye jövő nyáron válhat ismertté.

Minden egyes kisebbség projektjeinek elbírálására külön szakmai tanácsok alakulnak, melyeknek legalább öt, legfeljebb kilenc tagja van, többségüket az igazgató nevezi ki az adott kisebbség szakmai szervezeteinek ajánlása alapján hat éves időszakra. A tagok harmadát kétévente cserélhetik.

Az alap belső előírásait egy igazgatótanács (správna rada) szabályozza, tagjait az egyes kisebbségek szakmai tanácsai és az igazgató nevezik ki négy évre. Az alap felügyeletét a felügyelőbizottság (dozorná komisia) végzik.

Az alap dotációk és ösztöndíjak formájában támogatja majd azokat a kulturális és tudományos tevékenységeket, melyek a nemzeti kisebbségeket érintik, ezeknek a tevékenységeknek a körét a törvényben határozzák meg.



Hagyj üzenetet