Tanévnyitó Rozsnyón – magyar óvodát avattak

Tanévnyitó Rozsnyón – magyar óvodát avattak

Az idei tanévtől már nemcsak a rozsnyói Óvoda, Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola nevében fog szerepelni az óvoda, hanem ezentúl az intézmény épületében folyik majd a helyi közösség magyar ajkú apróságainak óvópedagógiai oktatása és nevelése.

DSCF2867A 36 férőhelyes, két tanteremmel ellátott új rozsnyói ovi kialakítása 83 ezer euróba került. A beruházást 42 ezer euróval támogatta a magyar állam és 41 ezer eurót fektetett bele a helyi önkormányzat, valamint további 5 ezer eurót biztosított a bútorokra.

DSCF2802
Az új óvoda ünnepélyes felavatása az iskola volt és jelenlegi tanulóinak, valamint az óvodásoknak a közös műsorával kezdődött. Az egybegyűlteket Becze Andrea, az oktatási intézmény megbízott igazgatója köszöntötte.

DSCF2835Az eseményen a magyar államot Dr. Szilágyi Péter, Magyarország miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Szénási Lajos, külgazdasági attasé, Magyarország Kassai Főkonzulátusának konzulja képviselte.

DSCF2843A helyi önkormányzat nevében Burdiga Pál polgármester mondott köszönetet a magyarországi támogatásért, és ugyancsak köszönettel illette Prékop Máriát, aki idén nyárig a Fábry suli igazgatónője volt, azóta pedig a Szlovák Köztársaság oktatásügyi minisztériuma nemzetiségi főosztályának igazgatói tisztségét tölti be, valamint Vasík Jánost, az iskola szülői tanácsának elnökét, amiért minden követ megmozgatva lehetővé tették a terv megvalósulását. Az ünnepi beszédek során többen is köszönetüket fejezték ki az iskola óvodai részének átépítését végző helyi Dumys vállalat vezetésének is.

Az önálló igazgatású rozsnyói magyar óvoda 2005-ben alakult meg, előtte éveken keresztül csak a szlovák óvodák egyikében vagy másikában esetlegesen – búvópatakként – működött magyar tanítási nyelvű osztály. A 2005-ben létrehozott intézmény a rozsnyói szlovák tanítási nyelvű, Róth Ernő utcai óvodában kapott helyet. Kiharcolása néhány lelkes szülő kitartó munkájának köszönhető – Gresa Ivetával, Prékop Máriával és Vasík Jánossal az élen. A épületrész kapacitása azonban csak húsz férőhely volt, ezért a helyhiány miatt sok magyar gyermeket a szlovák óvodákba vittek a szüleik. A magyar ovi a Rozsnyót övező falvakból is fogadott növendékeket.

DSCF2864
Az óvoda összevonását a Fábry Zoltán Alapiskolával és Szakközépiskolával a Fábrysok kezdeményezték 2014-ben. A helyi önkormányzat jóváhagyása után az ovi a 2015/2016-os tanévben már a Fábry Zoltán Alapiskola igazgatása alá tartozott és mától annak az épületében is működik.

Az óvodának az előző iskolaévben 18 növendéke volt, ma 31 gyermekkel kezdték el a tanévet. A rozsnyói Óvodának, Fábry Zoltán Alapiskolának és Szakközépiskolának jelenleg 346 tanulója van – ebből 31 óvodás, 262 alapiskolás tanuló és 53 szakközépiskolás diák.

Fennállásának huszadik évét ünnepli a helyi református alapiskola

A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolájának tanévnyitó ünnepsége a hagyományokhoz híven zenés istentisztelettel kezdődött a helyi református templomban.

DSCF2797
Az egybegyűlt híveket, gyermekeket és szülőket Buza Zsolt rozsnyói református lelkész köszöntötte. A rendezvényen részt vett Čapka János katolikus és Solárik Vilmos evangélikus hitoktató is, akik szintén megáldották a gyermekeket az új iskolaév küszöbén.
Az istentisztelet zenei részében az André János szilicei református lelkész által vezetett – az iskola tanulóiból álló – zenekar szerepelt.

DSCF2779
Az alapiskola megalakulásának huszadik évfordulójáról az intézmény igazgatója, Uličný Ibolya emlékezett meg az alábbi szavakkal:
„Egy igével szoktuk kezdeni a tanévet, melyhez ragaszkodhatunk, visszatérhetünk, újragondolhatjuk, újraolvashatjuk egész éven a mindennapi munkánk során. Ma egy ilyen rövidet választottam, melyről azt tartják, hogy a Bibliában 365-ször fordul elő, hogy az év minden egyes napján tudjon üzenni, bátorítani, erősíteni. Ne félj, szól az Úr a nehéz döntéseknél, az első lépéseknél, a kezdeteknél, de a véletlen megtántorodásoknál is.

DSCF2785
A templom bejáratát díszítő húszas szám is ennek az igének a fényében készülhetett, csak így születhetett, hiszen ma pontosan huszadik alkalommal nyitjuk meg tanévünket itt, a rozsnyói református templomban. Pontosan húsz éve történt, hogy ennek az igének a buzdítására lelkes szülőkből, pedagógusokból, gyülekezeti tagokból álló csapat úgy gondolta, hogy szükség van a Drázus-parti Athénban egy református iskolára, ahol anyanyelvükön nevelik ragaszkodásra, tisztességre, értékre, erős hitre a rozsnyói és Rozsnyó környéki magyar gyerekeket.”.
A Rozsnyói Református Egyházközség Alapiskolája 153 tanulóval vágott neki a 2016-2017-es tanévnek.DSCF2794

DSCF2789

– rozsnyovidek/bumm.sk



Hagyj üzenetet