Szebbé tenni mások karácsonyát – ingyenes börzén kelnek új életre a megunt holmik

Szebbé tenni mások karácsonyát – ingyenes börzén kelnek új életre a megunt holmik

E hét péntekén világszerte számos városban (és természetesen virtuálisan, a webshopokban) zajlik a Black Friday, kezdődik a nagy karácsonyi vásárlási őrület – sok áruház kakashajnaltól éjfélig nyitva tart, az üzletek egymást túllicitálva nagy árkedvezményekkel és kecsegtető akciókkal igyekeznek még nagyobb fogyasztásra öszönözni a vásárlókat, az emberek pedig tapossák egymást a kedvezményes árukért. Vannak azonban, akik pénz híján nem tudnak, vagy meggyőződésük miatt nem akarnak részt venni az akciós termékekért vívott közelharcban. Nekik kínál alternatívát az ingyenes csere-bere börze, ahol nem a tárgyak pénzbeli értékén, hanem az adakozáson, egymás kölcsönös segítésén, a mértéktelen fogyasztás helyett a holmik cseréjén, újrafelhasználásán van a hangsúly.

DSCF8386

Megunt tárgyaink örömet szerezhetnek másoknak, és új életre kelnek, ha továbbadjuk őket

A tél és a karácsony közeledtével sok családban gondot jelent a meleg holmi és az ajándékok beszerzése. Másoknál viszont az ünnepek előtti nagytakarításnál derül ki, mennyi felesleges dolog gyűlt össze, amit valaki még használni tudna. Szlovákiában néhány lelkes önkéntes kezdeményezésére jött létre a Zóna bez peňazí (magyarországi olvasóink kedvéért: szó szerinti fordításban pénz nélküli, ingyenes zóna), a börze, ahol karácsony előtt az is beszerezheti a szükséges ruhát, cipőt, játékot, akinek erre nincs pénze. November 26-án Szlovákia harminc városában zajlanak majd ezek az ingyenes zónák, sok helyen kulturális programok, koncertek, filmvetítések, kiállítások, workshopok, kézműves foglalkozások kíséretében. Az önkéntes szervezők az esemény résztvevőit meleg teával, házi sütésű finomságokkal is várják.

DSCF8362

Rozsnyón a Fábry iskolában lesz az ingyenes börze

Rozsnyó is bekapcsolódik az országos kezdeményezésbe, november 26-án szombaton 10.00-től 16.00 óráig a Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola épületében cserélnek gazdát az adakozásra szánt holmik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak, aki szeretné elhozni feleslegessé vált, de még használható, jó állapotú tárgyait, amik szebbé tehetik valaki karácsonyát – lehet az ruhanemű, lábbeli, könyv, DVD, játék, konyhai eszköz, dísztárgy vagy bármi más. A program mottója: ajándékozz, cseréld el, hasznosítsd újra, szerezz örömet. A lényeg, hogy elhozzuk és felkínáljuk, ami nekünk már nem kell, és ha akarunk, választhatunk helyette valami mást magunknak vagy szeretteinknek – ingyen. A rozsnyói eseményről a Facebook-on is találhatók információk.

DSCF8352Az ingyenes börze után megmaradt holmikat a szervezők országszerte továbbadják: a ruhákat hajléktalanokkal, anyaotthonokkal foglalkozó szervezeteknek, a könyveket iskoláknak, könyvtáraknak, a játékokat hátrányos helyzetű családok gyermekeinek – olvasható a kezdeményezés honlapján. Idén az akciókon összegyűlt és gazdára nem talált holmikkal szeretnék segíteni a szerb-magyar határ tranzitzónáiban rekedt, rászoruló menekült embereket is.DSCF8346

Képeink a tavalyi ingyenes börzén készültek.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet