VideóDuo – versvideókat feldolgozó kezdeményezés

2016 februárjában indult útjára, s továbbra is gőzerővel termeli a versvideókat a VideóDuo. A két komáromi egyetemista, Paksi Dávid és Károly Zsolt, egy számukra sikeres évet zárva, 2017-ben is folytatja misszióját.

Így indult a Duo
Egy gólyatábori ismeretségből, később már egyetemi barátságból született, alapítói tagjai egyben a révkomáromi Selye János Egyetem hallgatói is. Paksi Dávid, matematika és informatika szakos hallgató, illetve Károly Zsolt, aki magyar nyelv és irodalom, illetve hitoktatói szakon folytatja tanulmányait.
„Mindkettőnknek nagy lehetőség, hogy egy ilyen kezdeményezéssel elő tudtunk állni. Megteremthetünk valami újat régiónkban, amely terjedhet a világhálón, s ezzel együtt fejleszthetjük a képességeinket is. Egyidejűleg felkínálunk valamit tanárainknak, mentorainknak, hogy más szemszögből mutathassák be az irodalmi remekműveket. Egy lehetőség a könnyebb tanulásra és a változatosabb oktatásra. Új köntösbe bújtatjuk a verseket, hogy ne merüljenek feledésbe. Kevesen olvasnak századunkban. Mindenki, tisztelet a kivételnek, az okostelefont és a tabletet simogatja. Ha csak egy fiú vagy lány, avagy egy nő vagy férfi, véletlenül, netán szándékosan megnézi a videóinkat, már elértünk valamit. Persze mindezt nemcsak ketten. Sokat köszönhetünk segítőinknek, ismerőseinknek, barátainknak és családjainknak.”

Türkizből arany
Türkizkék madár, virágok, VideóDuo. Ez volt a logó, melyet sokan a mai napig lehet, nem tudnak hova tenni. A két fiatal kezdeményezése színt váltott az új esztendőre. Türkizből arany lett, s így, egy új arcot adva a versvideóknak, fogják velünk együtt végigküzdeni az idei évet.

vdo2„Ez nem vers, hogy csak úgy véget érjen.”
Ezt a mondatot olvashatjuk az internetes borítóképeiken, melyet Simon Márton költő vetett papírra. Tíz forgatáson van túl a kiscsapat, könnyebb és nehezebb próbákat kiállva, kisebb és nagyobb sikereket elérve, de csak úgy nem ér véget.
Idén sem szeretnének kevesebb versvideóval megajándékozni bennünket, mint tíz, sőt. Egy egész éves tervet állítottak fel maguknak, amelynek már tematikája is van. Néhány évfordulóra fognak emlékezni, mint például Arany János születésének 200. évfordulója. Nem feledkeznek el az érettségiző diákjainkról sem, hisz e videókból is tanulhatnak a fiatalok. Ősztől ismét az évfordulókra szeretnének koncentrálni, de amíg csak erejük engedi, néhány kortárs költőtől is szeretnének műveket feldolgozni. A nyári tervekről egyelőre sok információt nem árultak el a fiatalok, de ha Isten is úgy akarja – mondják – akkor valami naggyal készülnek.

A célok
Sok embernek az a vágya, hogy gazdag legyen, soknak az, hogy sikeres, valakinek mindkettő kell. A VideóDuo nem szeretne többet, csak annyit, hogy még több ember figyeljen fel arra, hogy milyen értéket is teremtettek őseink a verseikkel.
A fiúk elmondták, hogy a nézettségük jónak minősül, de azért kételkednek, hogy valóban csak ennyi embert érdekelnének-e az ilyen dolgok. Szerintük többeket is megérinthetnek az átörökített irodalmi örökségek.
A probléma ott lehet, hogy a nézőközönségük nagy része Szlovákiában van. Az idei évben megpróbálnak jobban nyitni Magyarország felé, s reménykednek, hogy szép lassan, de elérik azokat a helyeket, ahol még nem találkoztak a munkásságukkal.

Ott ahol eddig, 2017-ben is
Vannak dolgok, melyek nem változnak az életben, s a VideóDuo is ilyen. A székhelye maradt a komáromi régió, a határon innen és túl. A világ legnagyobb közösségi oldalán, azaz a Facebook-on megtalálhatók a nevük alapján, s így van ez a YouTube-on is, ahol csatornájukon a nap huszonnégy órájában elérhetők a megfilmesített versek, azaz a versvideók.

Elérhetőségek:
https://www.facebook.com/videoduo/
https://www.youtube.com/channel/UChIddJMD2dEz7ZnKnLOsrpA?view_as=public
vdoduo@gmail.com