A gólyák és farkasok világával ismertet meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum

A gólyák és farkasok világával ismertet meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum

A Rozsnyói Bányászati Múzeum galériájában 2017. április 20-tól július 19-ig látható természetismereti kiállítások a gólyák és a szürke farkasok életét hozzák közelebb a látogatókhoz.

Mindkét kiállítás, melynek alkotója az ismert zoológus, Miroslav Fulín, a természetrajongókat szólítja meg, illetve minden érdeklődőt, aki szeretné közelebbről megismerni a gólyák és a szürke farkasok életét. A Kassai Kelet-szlovákiai Múzeumnak a nyilvánosság számára egyrészt ismert, bizonyos értelemben ismeretlen, sőt gyakran titokzatos állatokról szóló kiállításai áprilistól a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri galériájában tekinthetők meg – tájékoztatott a múzeum.

A gólyák életét bemutató “Aha deti, čo to letí…” (Gyerekek, mi repül itt…) című kiállítás a ismeretterjesztő-nevelő tevékenység részeként, a környezettudatosság növelése és a körülöttünk lévő táj észlelésének jegyében készült a Szlovákiai Természet- és Tájvédők Gólya Alapszervezetével és a Szlovákiai Ornitológiai Társasággal (BirdLife) együttműködve. A kiállítás megvalósítását a lichtensteini CICONIA alapítvány támogatta.
A második, “Vlk dravý a jeho potomkovia” (Szürke farkas és utódai) című kiállítás erdeink ragadozóját mutatja be a széles nyilvánosságnak, mint olyan falkatagot, akit gazdag családi élet és szigorú hierarchia jellemez, ugyanakkor úgy is ismerhetjük, mint ellentmondásokkal teli teremtményt, illetve babonák jelképét. Egyúttal választ ad a látogatóknak a kérdésre: A farkas vérszomjas szörnyeteg vagy gondoskodó családfő? Szlovákia területén valóban túlszaporodott? Mi az igazság az erdőkben farkasok által okozott károkról?

A természetismereti kiállítások valamennyi korcsoport számára érdekesek, de legfőképpen az alapiskolás tanulók és a középiskolás diákok számára alkalmasak a tananyag kiegészítésére, illetve családi programnak is kiváló. A szervezett csoportokat a kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások várják. A látogatók bekapcsolódhatnak a fehér gólyát ábrázoló, legnagyobb számú rajz vagy festmény készítése szlovákiai rekordjának megdöntési kísérletébe is. Mindkét kiállítás 2017. július 19-ig tekinthető meg a Rozsnyói Bányászati Múzeum főtéri galériájában.

  • pr-i, rozsnyovidek, forrás, fotó: Rozsnyói Bányászati Múzeum



Hagyj üzenetet