Vasárnap véget ért a Gombaszögi Nyári Tábor

Mára már az utolsó szervező is elhagyta a gombaszögi kempinget, miután a vasárnap véget ért 89. Gombaszögi Nyári Tábor utolsó sátrait is lebontották a helyszínen.

Nem mindennapi meglepetésben volt részük a legkitartóbb táborozóknak, ugyanis a tábor zárónapján a párkányi jóvilágvan zenekar vetítette le legújabb videoklipjét a nagyszínpad mögötti LED falra. Az évek óta rendszeres fellépőnek számító együttes Ölni, ölni című dalához Angyal Gábor és Kovács Krisztián, a tábor szervezőcsapatának két tagja készített videót. A klip ide kattintva már a Youtube-on is megtekinthető.
A tábor első napján az ünnepélyes megnyitót követően leplezték le Tompa Mihály újrafaragott szobrát, Éliás Ádám, kassai szobrászművész alkotását, amely a Feketehegy-fürdőről megmentett eredeti gránit talapzatra került. Az ezen álló, 1888-ban felavatott szobornak még valamikor 1920 után veszett nyoma, de most a gombaszögi völgyben egyesült egy darabka múlt a jelennel. A leleplezésről készült videó ide kattintva nézhető meg.
Az idei évben több mint 3 500 regisztrált, egyedi részvevőt számláló táborban több, mint 250 program közül válogathattak a táborozók. A szervezők igyekeztek minden igényt kielégíteni, legyen szó politikáról, közéletről vagy kultúráról.
A tábor egyik leginkább várt programjának az MKP-Híd kerekasztal-beszélgetés ígérkezett, amely meg is töltötte a Pozsonyi Magyar Szakkollégium nagysátrát. Menyhárt József, az MKP elnöke és Ravasz Ábel, a Híd alelnöke ültek le egymással, hogy értékeljék a parlamenti választásokat, valamint, hogy pártjuk jövőbeli terveiről beszéljenek. Ugyanezen a helyszínen Finta Márk moderált beszélgetést Romának lenni címmel. Vendégei voltak Viola Roman, Páskaháza polgármestere, Farkas Brigitta, a rozsnyói Fábry Zoltán Alapiskola és Szakközépiskola pedagógiai asszisztense és Ravasz Ábel romaügyi kormánybiztos. Az egy éve hivatalát betöltő Ravasz röviden értékelte eddigi munkáját, külön megemlítve terepmunkáját és leendő céljait: a kötelező egy évi óvodalátogatást és a családokkal való közös munkát. Szó volt továbbá a támogatásokról és a roma községeket leginkább érintő problémákról.
A táborba látogatott Marton Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem docense is, aki Hangácsi István moderálásában megpróbálta tisztázni az iszlámmal és terrorizmussal kapcsolatos tévhiteket.
Rengeteg érdeklődőt vonzott Murányi Andrásnak, a Népszabadság volt főszerkesztőjének és Huth Gergelynek, a Pestisrácok.hu főszerkesztőjének a sajtószabadságról szóló vitája is, Gazdag József, szlovákiai magyar újságíró moderálásában.
Mennyi az annyi? címen Rigó Konrád, kulturális államtitkár, Őry Péter, az MKP alelnöke, Vasik János, a Pátria Rádió munkatársa, Tokár Géza, újságíró, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője Finta Márk újságíró vezetésével a kulturális támogatások kérdéskörét járták körül.
A Gurigongo Symposium Pajtaszínházában Jordán Tamás adta elő József Attila: Szabad ötletek jegyzéke című előadását, valamint Bandor Éva és Olasz István SZER+ELEM+EZ? elnevezésű versösszeállítását is láthatták a táborozók. A dunaszerdahelyi Durvacrew Chill Sátrában minden este alternatív zenét játszottak a kicsit pihenni vágyóknak, a Korona Sátorban pedig közös zenélésre invitálták a táborozókat.
A Szőttes Kamara Néptáncegyüttes jóvoltából négy estén keresztül más-más nép zenéjével ismerkedhettek meg a táborozók. A Folkszöglet elnevezésű rendezvénysorozatuk keretei között csángó, roma, ruszin és magyar estet is szerveztek.
A Márai Sándor Író Kör irodalmi sátrában felolvasást tartott többek között Grecsó Krisztián, Szabó T. Anna és Simon Márton is. A legkisebbek idén is a GombaOviban mulathatták az időt, míg a kézügyességüket megcsillogtatni vágyók a Kézműves Sátorban ügyeskedhettek a hét folyamán.
A TANDEM, n.o. fejlesztő és képző szervezet minden nap önismereti és önfejlesztési workshopokat és előadásokat szervezett, nekik hála idén is megvalósulhatott a Labirintus udvar.
Természetesen koncertekben is bővelkedett a tábor. Fellépett, a teljesség igénye nélkül, az Irie Maffia, a Kowalsky meg a Vega, a Brains, a Tankcsapda, a Halott Pénz, Antonia Vai, a Parno Graszt és a Quimby.
A táborral kapcsolatos egyéb információk megtalálhatóak a www.gombaszog.sk oldalon és a tábor hivatalos Facebook-oldalán.

(szh)