A krasznahorkai várban helyezik örök nyugalomra Olgyay Andrássy Elizabeth grófnőt

2017. augusztus 20-án, vasárnap délelőtt 9:30 órakor vesznek végső búcsút Csíkszentkirályi és Krasznahorkai Olgyay Andrássy Elizabeth grófnőtől a krasznahorkaváraljai Mindenszentek római katolikus templomban, majd a család körében örök nyugalomra helyezik a krasznahorkai várban.

A betléri kastélyt és az Andrássy nemzetség székhelyét, Krasznahorka várát felügyelő betléri múzeum mély fájdalommal fogadta a hírt, hogy 2017. január 24-én Springfieldben (Oregon állam, Egyesült Államok) 92 éves korában elhunyt Csíkszentkirályi és Krasznahorkai Olgyay Andrássy Elizabeth grófnő. A múzeumot Joy Olgyay értesítette édesanyja haláláról. A Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma saját halottjaként tekint az elhunytra.

A megboldogult végakarata alapján 2017. augusztus 20-án az Andrássyak krasznahorkai várban található családi sírboltjában helyezik végső nyugalomra az elhunyt földi maradványait – tájékoztatott a múzeum.

A grófnő nyilvános búcsúztatása 2017. augusztus 20-án 9:30 órától lesz a krasznahorkaváraljai Mindenszentek római katolikus templomban. A végső búcsút követően gyászmenet kíséri az elhunyt hamvait tartalmazó urnát a Krasznahorka várához vezető útig. A gyászmenet alatt a krasznahorkai vár mindhárom harangja megszólal majd – tehát a kis grófi harang is, amely utoljára 1991-ben Andrássy Ilonát búcsúztatta. Az urna elhelyezésére a sírboltban a nyilvánosság kizárásával, szűk családi körben kerül sor.

Olgyay Andrássy Elizabeth 1924. december 23-án született Andrássy Imre gróf és Stella Kuylentsjem svéd grófnő családjában. A grófnő boldog gyermekkorát az Andrássy család homonnai, velejtei és tiszadobi kastélyaiban, illetve budapesti palotáiban töltötte. Túlélte azokat az időket is, amelyekről csak a régi újságok és könyvek megsárgult lapjai vallanak számunkra. A második világháború erőszakos eseményeit követően Elizabeth családjának el kellett hagynia az öreg kontinenst, és az Egyesült Államokban talált menedékre. 1950-ben házasságot kötött Olgyay Aladár magyar építésszel, két gyermekük született – Roy és Joy. Elizabeth aktívan önkénteskedett a Vöröskeresztben és tevékenyen részt vett az országban pusztító hurrikánok áldozatainak megsegítésében. Gyermekkorának helyszíneire és Krasznahorka várába 2010-ben látogatott el utoljára.

Nyugodjon békében!

Kérjük a nyilvánosságot és a sajtó képviselőit, hogy tartsák tiszteletben a család gyászát. Részvétnyilvánításaikat a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma címére (SNM – Múzeum Betliar, Kaštieľna 6, 049 21 Betliar) küldhetik – zárta nyilatkozatát a múzeum.

– rozsnyovidek