Látogatóközpont nyílik az Andrássy-mauzóleum mellett

Krasznahorkaváralján 2017. október 21-én, szombaton kerül átadásra a látogatóközpont, mely az Andrássy-mauzóleum, Szlovákia egyik legértékesebb építészeti műemléke szomszédságában fog működni.


Az Andrássy Dénes gróf és felesége, Franciska grófné nyughelyével átellenben álló egykori őrház az elmúlt hónapokban a modern színvonalú idegenforgalmi infrastruktúra része lett. A felújítási projekt a Košice Región Turizmus megyei idegenforgalmi szervezet fejlesztési tevékenységeinek részeként, az UNESCO kulturális és természeti világörökséghez kapcsolódva valósult meg – tájékoztatott a múzeum. Az őrház felújítási projektjét a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma számára az Andoras polgári társulás készítette. A szervezet fő küldetése az Andrássy család hagyatékának felvirágoztatása, népszerűsítése és bemutatása. „Hosszútávú célunk a szolgáltatások minőségének javítása és a megyei hatáskörű intézményekkel való együttműködés fejlesztése. A 113 éves őrházat sikerült olyan modern látogatóközponttá átalakítanunk, amilyet maga a műemlék és annak látogatói is a 21. században megérdemelnek” – mondja Barczi Gyula, a SzNM Betléri Múzeum igazgatója. Az új központban a látogatók megtalálnak minden szükséges információt, megvehetik a belépőjegyeket, sőt az illemhelyeket is felújították, az épület mellett pedig parkolót alakítottak ki. Az Andoras polgári társulás és a SzNM Betléri Múzeum a projekt megvalósítására 15.000 € összegű anyagi támogatást nyert a Kassa Megyei Önkormányzat Terra Incognita TOP Lokality programjából. „Az Andrássy-mauzóleum melletti látogatóközpont létrehozása egy újabb jó hír Kassa megye régiófejlesztése számára. Különösen Gömör az a terület, amely a gazdasági nehézségek ellenére profitálhat az idegenforgalomból. Az Andrássy-mauzóleumtól csak 10 km-re található a várhosszúréti Buzgó-barlang, mely szerepel az UNESCO kulturális és természeti világörökségének listáján. A modern színvonalú látogatóközpont egy további ok lehet arra, amiért a turista eljön ide” – nyilatkozta Lenka Vargová Jurková, a Košice Región Turizmus ügyvezető igazgatója.

A látogatóközpont ünnepélyes megnyitójára 2017. október 21-én 14.00 órától kerül sor, melynek során az érdeklődők meghallgathatják Barczi Gyula művészettörténész, a SzNM Betléri Múzeuma igazgatója előadását közvetlenül a mauzóleumban.

Az Andrássy-mauzóleumról
A krasznahorkaváraljai mauzóleum a 20. századi építészet egyedülálló műemlékei közé tartozik. A fiatal müncheni építész, Richard Berndl tervei alapján 1903-1904 között gróf Andrássy Dénes (1835-1913) építtette felesége, Hablawetz Franciska (1838-1902) számára. A mauzóleummal szemben 1904-ben épült a ház, amelyben a sírhely gondnoka lakott a családjával. Az őrház azonban 1992-ben elvesztette eredeti funkcióját. A látogatók számának bővülése és a szolgáltatások színvonalának folyamatos növekedése iránti igény érdekében alakították át a házat a 21. századi követelményeknek megfelelő látogatóközponttá.

  • pr-i, rozsnyovidek/SzNM BM, fotó: rozsnyovidek