Kölcsey Ferenc szónokverseny középiskolások részére

Kölcsey Ferenc szónokverseny középiskolások részére

A „Minden morzsa számít” Közösségépítő és Segítő Egyesület, a Kölcsey Társaság, valamint a társszervezők Kölcsey Ferenc szónokversenyt hirdetnek a Magyar Kultúra Napja alkalmából.

A versenyen részt vehetnek a Kárpát-medence magyar anyanyelven oktató középfokú oktatási intézményeinek 9-13. évfolyamos (középiskolás) diákjai. Nevezési díj nincs. A szlovákiai elődöntőre 2017. december 13-án, szerdán 10.00 órától kerül sor a komáromi Selye János Gimnáziumban. Jelentkezési határidő: 2017. december 10.

A verseny menete:
Minden tanuló két szónoki beszédet tart.
Mindkét szónoklat megtartására 3-3 perc áll rendelkezésre.

Az elsőként előadott szónoklat, melyre a versenyző otthon készülhet fel:
A szólásszabadság ügyében
Kölcsey olyan körülmények között szólal fel, amikor követeket, nemesifjakat és az Országgyűlési Tudósítások szerkesztőjét perbe fogja a hatalom. A szónoklatot nem felolvasva kell elmondani!
(Használják a reformkor szónoklatainak beszédfordulatait!)

A másodikként kötelező témából előadott szónoklat:
Egy olyan szónoki beszédet kell tartani, amelynek témáját a verseny helyszínén ismerik meg a versenyzők. A felkészülési idő 10 perc, a tanulók jegyzetet készíthetnek, de a szónoki beszédet – lehetőleg a felolvasás mellőzésével – szabadon kell előadniuk.
(Használják a mai kor szónoklatainak beszédfordulatait!)

Díjazás:
I. díj: 5.000 Ft értékű jutalom
II. díj: 4.000 Ft értékű jutalom
III. díj: 3.000 Ft értékű jutalom
A zsűri különdíjjal is jutalmazhat.
A díjazott tanulók felkészítő tanárai jutalomban részesülnek.

A verseny első három helyezettje továbbjut az országos döntőbe, amely Vácott 2018. január 12-14. között lesz megtartva, ahol a többi elődöntő első három-három helyezettjével megmérettetve kiderül, hogy ki Kárpát-medence legjobb középiskolás szónoka.

Fődíj: 25.000 Ft értékű jutalom

A döntőre való utazás költségét*, a szállást és az étkezést a verseny szervezői biztosítják.
A döntő menete megegyezik az elődöntők menetével, azzal a különbséggel, hogy az első fordulóra való otthoni felkészülési témát az utolsóként lebonyolított elődöntőt követő napon azonos időben kapják meg elektronikus úton a döntőbe bejutott versenyzők. Az elődöntők menetrendje a csatolt táblázatban  megtalálható.

Jelentkezni lehet:
elektronikus formában: a kitöltött, aláírt és beszkennelt, mellékelten csatolt jelentkezési lap visszaküldésével az alábbi e-mail címre: kolcseyszonokverseny@gmail.com

A versennyel kapcsolatban további információ kérhető:
Tel.: +3630/910-16-16 – Gergely Zsolt ; kolcseyszonokverseny@gmail.com

Egyéb információk:
A versenybe benevező diák a mellékelt táblázatban felsorolt helyszínek bármelyikén részt vehet a megmérettetésen, értelemszerűen a jelentkezési lapon a helyszínt mindenképpen meg kell jelölnie.
A jelentkezési lap hiánytalan kitöltése ad esélyt és lehetőséget arra, hogy döntőbe jutás esetén a versenyző a felkészülési témát megkaphassa.
*A döntőre/döntőről való utazás költségtérítése tömegközlekedés esetén teljes árú menetjegy és az egyesület nevére szóló számla; személyszállítási vállalkozó vagy -cég igénybevétele esetén szintén az Egyesület nevére szóló számla benyújtásával igényelhető.
A számlára vevőként a következőt kérjük íratni:
„Minden morzsa számít” Egyesület, 4356 Nyírcsaholy, Hunyadi János út 57.

A döntő második helyezettje 20.000 Ft, a harmadik helyezettje 15.000 Ft értékű jutalomban részesül.
Váratlan és rendkívüli esemény bekövetkezése esetén a verseny szervezője a verseny időpontját módosíthatja, melyről az érintett jelentkezőket tájékoztatja.



Hagyj üzenetet