Gombaszög értéket ment: Az utolsó harangszó Szútoron

Az utóbbi évtizedekben a gömöri Szútor település etnikai és vallási összetétele jelentősen megváltozott. A korábban nagy lélekszámú református gyülekezet szétszóródott, a templom kiüresedett, ami mozdítható volt, a tetőszerkezettel együtt, már rég elvitték. Emiatt az épület állapota életveszélyessé vált. A templom két harangja évek óta némán függ, és csak idő kérdése, hogy mikor tűnnek el, vagy dől rájuk a torony.

A Gombaszögi Nyári Tábor szervezői azt tűzték ki célul, hogy megmentsék a két harangot, amelyek aztán Gombaszögön találhatnak új otthonra. Azon a helyen, ahová nyaranta a legnagyobb szlovákiai magyar nyári egyetem és fesztivál révén több ezer fiatal látogat el.

A harangok levétele a múlt szomorú lezárása ugyan, de az általuk képviselt érték jövőbemutató megőrzése is egyben. Január 21-én 10:30-kor, húsz évnyi hallgatás után utoljára szólalnak majd meg a harangok Szútor felett, hogy aztán 11:00 órakor itt örökre elhallgassanak. Az utolsó istentiszteleten, amelyre ugyancsak január 21-én 11:00 órai kezdettel a szútori templom mellett kerül sor, jelen lesznek a református egyház és a templomot jelenleg birtokló jánosi gyülekezet tagjai, de az innen egykor elszármazott szútoriak is visszalátogatnak őseik otthonába.

A 11:00 órakor kezdődő rendhagyó istentiszteleten igét hirdet Bihari Richárd jánosi lelkipásztor, beszédet mondanak Nagy Ákos Róbert, gömöri esperes és Orosz Örs, Gombaszög főszervezője. B. Kovács István pedig a szútori református gyülekezetről ad majd történelmi áttekintést.

Ezt követően a gombaszögi csapat alpinistái leengedik a torony két harangját, majd felújítás céljából elszállítják őket. A szervezők sok szeretettel várnak mindenkit, aki tanúja szeretne lenni ennek az értékmentő kezdeményezésnek. Az esemény részletes programja a vonatkozó Facebook-esemény leírásában olvasható.

A nagyközönség a harangokat 2018. július 17-én láthatja újra Gombaszögön, ahol a tábor nyitónapján újraszentelik azokat a pálos monostorrom közvetlen közelében felépülő haranglábon. A gömöri motívumokat hordozó keményfa építmény elkészítésével a szervezők Baffy Lajos és Ulman István fafaragó mestereket bízták meg. A harangok pedig továbbra is a jánosi gyülekezet tulajdonában maradnak.

A Gombaszögi Nyári Tábor csapata mindig is fontos feladatának tekintette az értékmentést. Tavaly hasonló kezdeményezéssel került át Tompa Mihály feketehegyfürdői lerombolt szobrának talapzata, amelyre az eredeti alapján új szobor került. Korábban pedig egy csaknem száz éves cakói pajtát hoztak át a szervezők Gombaszögre, ami aztán mint a tábor színháza éledt újjá.

A Táborról további információkat a Gombaszögi Nyári Tábor honlapján, vagy Facebook-oldalán találnak az érdeklődők.

(Gombaszög)