A Seuso-kincs – A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállítása Miskolcon

A Seuso-kincs ezüstedényeit a múlt év őszétől több magyarországi városban is láthatták az érdeklődők. Ez a különleges eszmei és anyagi értékkel bíró műtárgyegyüttes, mielőtt méltó helyét elfoglalná a Magyar Nemzeti Múzeumban, országos vándorkiállításra indult, és február 27-től március 18-ig Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban tekinthető meg.

„A 14 nagyméretű ezüstedény össztömege 68,5 kg. Az ezüstműves remekművek saját korukban összesen 2040 solidust érhettek. Ez azért is meghökkentő, mivel a 4. században egyetlen solidusból 350 liter búzát vagy 109 liter bort lehetett vásárolni! A Seuso-kincset két, ételek tálalására szolgáló nagyméretű lapos tál, két további tálaló és valószínűleg dísztálként is használt tál, egy mosdáshoz használt mély tál és két hozzá tartozó, geometrikus díszítésű kancsó, továbbá egy dionüszoszi ábrázolásokkal, egy állatalakokkal és egy görög mitológiai ábrázolással díszített kancsó alkotja. Két vödör, egy illatszeres tégelyek tárolására szolgáló doboz, valamint egy amfora is része az együttesnek” – tájékoztat a miskolci múzeum honlapja. „A kincseket a 4. század utolsó évtizedeiben vagy az 5. század elején rejthették el, feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve.  Az ezüstedényeket egy rézüstben helyezték el úgy, hogy a nagy tálakat az üst aljába, lefelé fordítva egymásra, majd a kisebb edényeket a tetejükre fektették.

A római császárkor késői szakaszából (4–5. század) származó kincslelet nevét az úgynevezett Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta, aki a Római Birodalom latin és görög kultúrán nevelkedett gazdag elitjéhez tartozott. Nevét más történeti forrás nem őrizte meg, de elképzelhető, hogy a hivatali apparátus tagjaként vagy a hadsereg tisztjeként császári szolgálatban állt. Családjának vagyonához nemcsak ezüstedények, hanem egy Balaton környékén fekvő nagybirtok és villa is hozzátartozhatott.” A műtárgyak kalandos történetéről is olvashatunk a weboldalon: „A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt.”

A Seuso-kincs 2017. október 29-én a Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében országos körútra indult, elsőként a Szent István Király Múzeumban mutatkozott be. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét után február 27.-március 18. között Miskolcon lesz látható.

A kiállítás látogatási rendje és szabályai számos ponton eltérnek a korábban megszokottaktól, ezért és a várható nagy érdeklődésre való tekintettel a Herman Ottó Múzeum önálló weboldalt hozott létre a SEUSO-tárlat számára. A tárlat hivatalos weboldalán nem csak regisztrálni lehet a kiválasztott látogatási időpontra, hanem a kiállítással összefüggő minden fontos információ is elolvasható a felületen. A múzeum ügyfélszolgálatot is működtet, amely hétfőtől péntekig 8-16 óra között várja az érdeklődők hívásait, fogadja az e-mailen érkező kérdéseket, vagy a személyes megkereséseket. A múzeum központi épületében (Miskolc, Görgey u. 28.) működő ügyfélszolgálat a 46/560-178 számon érhető el, elektronikusan pedig a seusomiskolc@gmail.com címen.

A múzeum munkatársai arra kérik a látogatókat, hogy éljenek az előzetes regisztráció lehetőségével. Jegyelővételre a Miskolci Farsangon a múzeum standjánál és február 5-től a múzeum központi épületében lesz lehetőség abban az esetben, ha az érdeklődő a vásárláskor, vagy azt megelőzően időpontot is foglal.

 

  • rozsnyovidek, fotó: seusomiskolc.hu