A pénteki tüntetésen Rozsnyó is kiállt a tisztességes Szlovákiáért

A pénteki tüntetésen Rozsnyó is kiállt a tisztességes Szlovákiáért

Szlovákia számos városához és több külföldi helyszínhez hasonlóan Rozsnyó is csatlakozott ahhoz a tüntetéssorozathoz, melyen a lakosság kiállt a tisztességes Szlovákiáért, követelve a fiatal oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosságának felderítését, a kormány távozását, a korrupt politikusok felelősségre vonását.

Becslések szerint négy-ötszáz ember gyűlt össze március 9-én este Rozsnyó főterén, Andrássy Franciska grófné szobra előtt. A szervezők nevében Rado Kovács és Matúš Bischof szólalt fel, felolvasták Ján Kuciak öccsének levelét, majd beszédet mondott Edita Kušnierová, aki közel három évtizede aktívan részt vett a bársonyos forradalom helyi eseményeiben is.

Andrej Vaško, az Apostoli Egyház Rozsnyói Gyülekezetének lelkipásztora a keresztények felelősségéről beszélt, Ambrus Ferenc pedig magyarul szólt az egybegyűltekhez: „Franciska grófné nevenapján találkozunk itt, ahol azt látjuk, hogy őeléje egy koldus (vagy maga Krisztus? ) vezet két ártatlant. Néhány napja nem ilyen jószándékú, hanem ellenkezőleg: egy aljas, hitvány ember vezetett ki két ártatlant az életből… Azt mondja a filozófus Burke, hogy ha a jó emberek hallgatni fognak, akkor a rossz fog győzni… Nagyon szomorúan láttam ma reggel, hogy Orbán magyar miniszterelnök a hírközlő szervein keresztül csatlakozott Fico szlovák miniszterelnök Soros-gyalázásához, az ő összeesküvés elméleteihez. Orbán szégyent hoz a józanul, tisztán gondolkodó magyarokra… Biztatom a magyar embert, éljen az határon innen vagy túl, hogy gondolkozzon azon, amit lát, hall. Keresse a jót, ne hagyja magát megtéveszteni. Álljon ki egy tisztességes világért, amiért most két fiatal borzasztó módon életével fizetett. Hajtsunk fejet tragikus sorsuk előtt és őrizzük meg őket emlékezetünkben.”

A tüntetés békésen, méltóságteljesen zajlott, a jelenlévők elszánt kiállással, komor ünnepélyességgel hallgatták a szónokokat, helyezték el virágaikat és mécseseiket a fiatal pár fényképe előtt. A rozsnyói megmozdulás résztvevői egy fekete vásznon piros festékes kézlenyomataikkal sajátos üzenetet is küldtek a botrányba keveredett, véres kezű hatalmasoknak.

Az „Álljunk ki a tisztességes Szlovákiáért!” tüntetés a szlovák himnusz hangjaival ért véget a főtéren. Az alábbiakban közöljük a rozsnyói szervezők beszédének teljes magyar fordítását:

Kedves Barátaink,
azért szerveztük meg a mai összejövetelt, mert olyan országban akarunk élni, ahol betartják az emberi- és szabadságjogok tiszteletben tartásán alapuló törvényeket, olyan országban akarunk élni, ahonnan nem mennek el a fiatalok, ahol a tisztességes szabályok érvényesek, egy országban, ahol természetes bízni a kormányban, a rendőrségben, a bíróságokban és az ügyészségben, és ahol nem kell féltenünk a biztonságunkat.
Azért vagyunk itt, mert azt gondoljuk, hogy ez sajnos, nem így van. Ezt igazolja az újságíró és barátnője gyilkosságának kivizsgálásáról való figyelemelterelés és ködösítés, a harmadik szektor államcsíny kísérlettel való gyanúsítgatása, a valahol külföldön írt szlovákellenes forgatókönyvekről szóló ízléstelen konspirációk, és a speciális ügyész legújabb feljelentése a jelenlegi és a volt miniszter ellen.
Ez az ország nem a korrupt politikusoké, bíróké, ügyészeké, sem hivatalnokoké, nem a maffiáé, sem a hazugoké vagy gyilkosoké. És nem is a konspirátoroké, nem volt és nem is lesz soha a diktatúrák és totalitárius rendszerek csodálóié. Megbecsüljük és tiszteletben tartjuk a demokratikus jogszabályokat és elveket, mindent megteszünk azért, hogy az Európai Unió teljes jogú tagjai maradhassunk. A nyugati civilizációhoz tartozónak valljuk magunkat, ezért betartjuk annak alapelveit és normáit – ezek ugyanis a mi elveink és normáink is.
Békések, határozottak vagyunk és maradunk, elutasítjuk a felgyűlt problémák erőszakos megoldását, azt kívánjuk, hogy valamennyi múltbeli, jelenlegi és esetleges jövőbeli botrányt becsületesen és szakszerűen vizsgáljanak ki, és a bűnösöket ítéljék el országunk érvényben lévő, demokratikus törvényei szerint.
Ma Franciska névnap van – érdemes elgondolni, a mi grófnénk milyen üzenetet hagyott férjével, Andrássy Dénessel együtt számunkra: Azt akarjuk, hogy ez az ország mindenkié legyen – mindenkié, megkülönböztetés nélkül.

  • szöveg, fotó: Prékop I., rozsnyovidek


Hagyj üzenetet