Magyar színek Nyitrán

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara magyar nemzeti színekbe öltöztette az emberek szívét az 1848/49-es szabadságharc és forradalom kitörése emlékére összeállított ünnepi műsor alkalmából.

A rendezvényre március 14-én került sor a kampusz egyik előadótermében. A programot N. Tóth Anikó egyetemi oktató nyitotta meg, aki egyben üdvözölte a jeles vendégeinket is. A közös emlékezésre ellátogatott Katona Csaba, a MTA Történettudományi Intézet tudományos munkatársa, Mikóczi Angelika, az OTP bank képviselője, Boros László, a NyKFE igazgatóságának tagja, Bárczi Zsófia, a Közép-európai Tanulmányok Karának dékán asszonya, valamint a kar vezetői, oktatói, nyugodalmazott tanárai, hallgatói és volt diákjai is.

Az ünnepélyes megnyitón elsőként az egyetem magyar kórusa lépett színre, akik Erkel Ferenc Éljen a haza! c. darabját tolmácsolták a közönség felé, Józsa Mónika egyetemi oktató vezetésével. A darab ékét Fehér Eszter zongorakísérete adta meg. Ezt követően Katona Csaba, a MTA Történettudományi Intézet tudományos munkatársa szónoklata hangzott el, amely emberivé tette, közelebb hozta hozzánk a március 15-ei eseményeket. A beszéd végezetével a diákoké volt a főszerep, hisz a csilingelő hangú diákkórusunk az ünnep témájához fűződő népdalcsokorral vonzotta magára a figyelmet.

A következő műsorszám nagy meglepetést okozott az egybegyűltek körében, hisz a „Hozz egy verset márciusra!” versösszeállítás előadói a nézők között foglaltak helyet, beleolvadva a környezetbe, így az előadókra csak akkor derült fény, mikor kiléptek a helyükről és elszavalták kedvenc forradalmi verseiket. A szavalók között egyaránt szerepeltek tanárok, alkalmazottak és diákok, akik habitusukhoz mérten klasszikus vagy kortárs műveket szólaltattak meg. Végezetül újra a diákokat, tanárokat, alkalmazottakat összefogó magyar kórus kápráztatta el a közérdeműt Tóth Péter–Dsida Jenő: Lángok, Tillai Aurél–Pécseli Király Imre: Dicsőült helyeken, Gárdonyi Zoltán: Tartsd meg hazánkat, Isten c. darabjainak előadásával, melyet szintén Józsa Mónika vezényelt. A darabokat Fehér Eszter zongora- és Kanta Róbert hegedűjátéka kísérte. A megemlékezés végén N. Tóth Anikó köszönetet nyilvánított az emlékműsor szereplőinek, vendégeinek, és a forradalmi lelkület őrzésére, személyre szabott megélésére buzdított mindenkit. Az ünnepi hangulat fényét a műsor végén közösen elénekelt himnusz adta meg.

Éliáš Dominika