Nyitrai Tudományos Diákköri Konferencia – idén is sok érdekességgel

Nyitrai Tudományos Diákköri Konferencia – idén is sok érdekességgel

A Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara Tudományos Diákköri Konferenciát (TDK) rendez 2018. március 28-án.

Az intézmény egyik fontos tevékenysége a tehetséggondozás. Ennek céljából minden évben megrendezi a tudományos diákköri tevékenység bemutatására, értékelésére szolgáló konferenciát, melynek keretében több szekcióban versenyeznek a hallgatók. Bemutatott dolgozataikat szakmai bizottság értékeli, valamint ajánlja további TDK-konferenciákra. A kar hallgatói rendszeresen és eredményesen vesznek részt a Felvidéki Tudományos Diákköri Konferencián (FTDK), szerepelnek a magyarországi Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK), és meghívást kapnak az erdélyi vagy a vajdasági TDK-ra is. 2017 őszén a XII. FTDK helyszíne is Nyitra volt.
Az idei kari TDK ünnepélyes megnyitója 9.30-tól kezdődik. A hallgatók 16 dolgozatot mutatnak be a magyar nyelvtudományi, a magyar irodalomtudományi, a regionális idegenforgalmi, a természettudományi, valamint az areális tanulmányok szekciójában. A dolgozatokat a tematikai sokszínűség jellemzi. A hallgatók foglalkoznak a szlovákiai magyar nyelvhasználat jellemzőivel, klasszikus és populáris irodalommal, összehasonlító kultúrtörténettel, illetőleg a társadalom különféle rétegeinek üdülési szokásaival, életmódjával. A konferencia szakmai színvonalát növeli, hogy az egyes szekciók elnöki posztját más egyetemek szaktekintélyei töltik be. Az idei konferencia további újdonsága, hogy a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karának küldöttsége is jelen lesz. Az ELTE-s hallgatók az egyes szekciókban bemutatják a saját intézményükben győztes TDK-dolgozatukat.
A rendezvény a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával, valamint a Jedlik Ányos Polgári Társulás közreműködésével valósul meg. A TDK-n bemutatott dolgozatok rövidített változatait a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara önálló tanulmánykötetben jelenteti meg.

– KeTKHagyj üzenetet