A denevérek védelmét szolgáló projekt indult az Aggteleki-karszt területén

A denevérek védelmét szolgáló projekt indult az Aggteleki-karszt területén

Az Aggteleki Nemzeti Park térségében kezdetét vette a „Kipusztulással veszélyeztetett Natura 2000 jelölő denevérfajok in situ megőrzését szolgáló gyakorlati védelmi beavatkozások az ANPI működési területén” című projekt megvalósítása. A projekt során olyan kiemelkedő jelentőségű denevérszállások fenntartása és fejlesztése történik meg, melyek beavatkozás nélkül rövid időn belül megszűnnének, valamint jelenlegi állapotukban ezen szálláshelyek a denevérek és az emberek számára is veszélyesek – tájékoztatott a nemzeti park igazgatósága.

Mint megtudtuk, az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság működési területe denevérfaunisztikai, illetve a denevérekre leselkedő veszélyek szempontjából nemzetközi összevetésben értékelve is alaposan feltárt. A felmérési eredmények alapján rendkívül jelentős állományok élnek itt, többek között kritikus helyzetbe került fajok (pl. kereknyergű patkósdenevér, hosszúszárnyú denevér) legfontosabb magyarországi népességei. A tervezett beavatkozások a veszélyeztetett helyzetbe került, sérülékeny denevérfajok állományának közvetlen megőrzését szolgálják.

A projekt megvalósulási helyszínei a következők: Szendrő, Csehi-hegy (mészkőbánya), Sárospatak, Megyer-hegyi üregrendszer (Zsolnay-bánya), Edelény, Mogyorós-tetői üregrendszer (pincerendszer), Mád, Bomboly-bánya alsó szinti táró, Tornaszentandrás, Esztramos II. szinti II/2 jelű táró, Szinpetri, református templom.

A denevérfajok leromlott és veszélyes szálláshelyeinek helyreállítását előtérbe helyező fejlesztések mellett cél a denevérek ismertségének és elfogadásának növelése, illetve a hatékony védelmet megalapozó társadalmi bázis kiszélesítése egy állandó, illetve egy mobil kiállítással, oktatással. A projekt célja továbbá az állományokat érő negatív hatások mérséklése, a fényszennyezés csökkentése (szükség esetén megszüntetése), a megfelelő világítási gyakorlat elterjesztése, ezzel a jelentősebb épületlakó denevérkolóniák közvetlen védelme.

A projekt hosszú távú célkitűzése egy olyan denevérszállás-hálózat fenntartása és fejlesztése, mely meghatározó jelentőségű a teljes Kárpát-medence barlang- és épületlakó denevérfaunájának fenntartásában.

A helyreállítási munkálatok 2018 márciusában kezdődtek el és várhatóan 2019 novemberében fejeződnek be – tájékoztat a beszámoló. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság erre a célra 150.000.000,- Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a magyar kormány által biztosított pályázati forrás keretében. A projekt a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg.

  • ANPI, illusztrációs fotó: pixabay.com


Hagyj üzenetet