Képzés önkéntes családsegítők és koordinátorok részére

Képzés önkéntes családsegítők és koordinátorok részére

A magyarországi Otthon Segítünk Alapítvány olyan országos segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel segítenek a családok otthonában. Céljuk segíteni a mindennapi tevékenységekben, a harmonikus családi élet kialakításában, a szülői készségek megerősítésében. A Külhoni Családok Éve 2018 programsorozat lehetőséget biztosít ahhoz, hogy a határon túl is elindíthassák az Otthon Segítünk szolgálatok szervezését, a családok segítését. Ezért az alapítvány 2018. július 1-7-e között Budapesten intenzív felkészítést tart önkéntes családsegítőknek.  A program biztosítja az utazásokhoz, a szállásokhoz, az étkezésekhez szükséges költségeket. Érdeklődni és jelentkezni lehet e-mailben: otthonsegitunk@webdream.hu, vagy a +361 3651436-os vonalas számon munkaidőben. Jelentkezési határidő: 2018. május 31.

Az alapítvány igazgatója, Lehőcz Monika tájékoztatta portálunkat a részletekről: 

KIK VAGYUNK?
Az Otthon Segítünk Alapítvány olyan országos segítő szolgálat, amelyben szakemberek által felkészített önkéntesek ingyen, heti rendszerességgel, átlagosan 3-6 hónapig segítenek a családok otthonában. Célunk segíteni a mindennapi tevékenységekben, a harmonikus családi élet kialakításában, a szülői készségek megerősítésében.

HOGY SEGÍTÜNK?
Segítségnyújtásunk preventív és hiánypótló, az országban rajtunk kívül ilyen szolgáltatást senki más nem nyújt. Célunk, hogy a segítséget kérő családoknál megelőzzük a krízishelyzet kialakulását. Leggyakoribb problémák: első gyermek, egyszülős család, ikrek születése, több otthon lévő kisgyermek, magányosság, fáradtság, elszigeteltség érzése, tapasztalat, illetve társaság hiánya, vidéken-külföldön dolgozó házastárs. Kiemelt figyelmet fordítunk a sérült gyermeket nevelő szülők segítésére, számukra már 5 helyi szolgálatunknál szervezünk rendszeresen szülőcsoportokat az otthoni segítségnyújtás mellett.

MIÉRT KELL SEGÍTENI?
Rendkívül fontos, hogy azok a családok, akiknek nincsen családon belüli támogatásuk, megfelelő vagy elegendő segítséget kapjanak. A kívülről jövő, önzetlen segítség amellett, hogy közvetlenül megelőzi a nehézségek súlyos problémákká fokozódását, a családi rendszer megroppanását, megerősíti a fiatal szülők hitét abban, hogy nincsenek egyedül, van kihez fordulniuk. Az önkéntesünk figyelmes, türelmes, beszélget, meghallgat, kérdez: Hogy szeretnéd? Miben segítsek? Hogyan szoktátok? Nem ad tanácsot, csak ha kérik, de egész magatartásával, személyiségével azt sugározza, hogy lehet jól csinálni, meg lehet tanulni, hogy előbb-utóbb könnyebbek lesznek a mindennapok és fényesebbek az ünnepek.

EDDIG
2001-2017 között 1184 önkéntesünk 2579 családot segített hónapokon keresztül, ahol 5514 kiskorú gyermek nevelkedik. Az önkéntes órák száma: 348.966. Elkötelezett önkénteseink között vannak nagymamák, nagypapák, kisgyermekes anyukák, munkát keresők és aktív dolgozók.

MOST
A Külhoni Családok Éve 2018 programsorozat nagyszerű lehetőséget biztosít ahhoz, hogy határon túl elindíthassuk az Otthon Segítünk szolgálatok szervezését, a családok segítését. A 2018. március 1-től 2019. február 28-ig tartó éves szakmai tervünket a következőképpen szeretnénk megvalósítani:
A Külhoni Családok Éve 2018. február 2-i nyitórendezvényén röviden ismertettük a céljainkat, tevékenységünket. Örültünk, hogy a határon túlról érkezett szakemberek közül többen jelezték, érdekli őket a programunk.
Március 1-e és 20-a között öt határon túli régióban, pontosabban Bácskatopolyán, Szabadkán, Nagyváradon, Marosvásárhelyen, Kolozsváron, Beregszászban és Révkomáromban mutatkoztunk be, ismertettük a tevékenységünket, terveinket, és tartottunk rövid tréninggyakorlatokat ízelítőként a jövőbeni közös munkához. Nagyon örültünk a sok résztvevőnek, az érdeklődő kérdéseknek és hozzászólásoknak, hiszen a fő célunk az általános tájékoztatáson és bemutatkozáson túl az volt, hogy megtaláljuk azokat a lelkes, aktív helyi embereket, akik szívesen eljönnek az alábbi két képzésünkre, és részt vesznek a külhoni Otthon Segítünk Szolgálatok elindításában.

1. 2018. július 1-7-e között Budapesten intenzív felkészítést tartunk önkéntes családsegítőknek.
Érdeklődni és jelentkezni lehet e-mailben: otthonsegitunk@webdream.hu, vagy a +361 3651436-os vonalas számon munkaidőben. Jelentkezési határidő: 2018. május 31. (Nagyon örülünk ugyanakkor minden korai jelentkezésnek, ami megkönnyíti a kellő időben történő szállásfoglalást, és a programszervezést.)

Kiket várunk a felkészítésre?
– 10-15 szülőt, vagy nagyszülőt, akik szeretnének kisgyermekes családoknak segíteni.

Kell-e valamit fizetni érte?
– A résztvevőknek nem, mert a program biztosítja az utazáshoz, a szálláshoz, az étkezéshez szükséges költségeket.

Miért jó általában részt venni az önkéntes családsegítő felkészítésen?
– Az 50 órás komplex (önismereti és segítői kompetenciát fejlesztő) tréningen családsegítő önkénteseink megtanulnak „jól” segíteni. A nálunk tanultakat nem csak a segítséget kérő családoknál, de a saját családjukban is kamatoztathatják.
– Tapasztalataink szerint azok, akik kisgyermekes szülőként, vagy éppen munkanélküliként vesznek részt a felkészítésen, a nálunk tanultak birtokában, majd egy aktív, helyi közösség tagjaként megerősödnek önismeretükben, önbizalmukban, bátran néznek szembe a munkaerőpiac otthonlétük alatt megváltozott kihívásaival.
– Az idősebbek és a munkanélküliek újra a társadalom értékes, „hasznos” tagjainak érzik magukat, az esélyegyenlőség és az életminőség javul.
– Értékes, egymást segítők közösségébe kerülnek.

Miért jó részt venni a mostani önkéntes felkészítésen?
– A résztvevőkre egy hét közös tanulás és kikapcsolódás vár Budapesten – jó csapatban.
– Aki szívesen eljönne, de nem tudja, kire bízza a kisebb gyereké(i)t, most bátran megteheti, hogy részt vesz a felkészítésen, mert a napközbeni gyerekvigyázókról gondoskodunk.

2. 2018. szeptember – november hónapokban Budapesten önkéntes koordinátoroknak szervezünk képzést.
Érdeklődni és jelentkezni lehet e-mailben: otthonsegitunk@webdream.hu, vagy a +361 3651436-os vonalas számon munkaidőben. Jelentkezési határidő: 2018. július 20. (Nagyon örülünk ugyanakkor minden korai jelentkezésnek, ami megkönnyíti a kellő időben történő szállásfoglalást, és a programszervezést.)

Kiket várunk a felkészítésre?
– 10-15 szülőt, akik a saját településükön és annak környékén szívesen megszerveznének egy önkéntes csapatot kisgyermekes családok segítésére.

Kell-e valamit fizetni érte?
– A résztvevőknek nem, mert a program biztosítja az utazásokhoz, a szállásokhoz, az étkezésekhez szükséges költségeket.

Miért jó általában részt venni az önkéntes koordinátor felkészítésen?
– A 120 órás komplex (önismereti, segítői kompetenciákat és menedzsment készségeket fejlesztő) tréningen önkéntes koordinátorainkat felkészítjük a családsegítés szervezésére, irányítására, azaz
o a családsegítő önkéntesek irányítására;
o az 50 órás családlátogatói tréning megtartására;
o az együttműködő-, asszertív kommunikációra;
o a havi esetmegbeszélő csoportok tartására;
o a kiégés megelőzésére, az önkéntesek motiválására.
– A résztvevők megtanulnak „jól” segíteni, és másokat is meg tudnak erre tanítani. A nálunk tanultakat nem csak a családsegítő önkénteseknél, a segítséget kérő családoknál, de a saját családjukban is kamatoztathatják.

Miért jó részt venni a mostani önkéntes koordinátor felkészítésen?
– A résztvevőkre hat hosszú hétvége (péntek délután – vasárnap délelőtt) közös tanulás és kis kikapcsolódás vár Budapesten – egy remek csapatban. A képzési hétvégék nem egymás után fognak következni.

Részt lehet-e venni mindkét képzésen?
– Igen. Bízunk benne, hogy azok, akik úgy gondolják, hogy szívesen szerveznének helyi önkéntes segítő szolgálatot, és ezért vállalják az őszi több hétvégés képzést, szívesen eljönnek a nyári felkészítésre is, ahol tulajdonképpen megtanulhatják, hogy kell majd nekik az 50 órás felkészítést tartani a családsegítő önkénteseknek.

Mi történik az őszi képzés után?
– Az új helyi koordinátorok elkezdik megszervezni a településükön az első önkéntes felkészítést, önkénteseket toboroznak, megtalálják a helyszínt az önkéntes felkészítéshez. Az új helyi szolgálatok indulását segítendő, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot velük a rendelkezésünkre álló elektronikus csatornákon.
– Az első önkéntes felkészítések indulása előtt vagy közben végiglátogatjuk az induló helyi szolgálatokat, hogy személyesen átbeszéljük, tisztázzuk az esetleges kérdéseket, problémákat a helyi koordinátorokkal és aktívan részt veszünk az induló önkéntes felkészítések egyik foglalkozásán, így nyújtva segítséget a külhoni helyi szolgálatoknak.
– Az önkéntes felkészítések indítása a kellő számú önkéntes jelentkezésétől függ. A helyi szolgálatokban ezért valószínűleg különböző időpontokban tudják elindítani, és a 10-13 foglalkozás csoportosításától függően, különböző időpontokban fogják befejezni. Amint az önkéntesek a felkészítés teljesítését igazoló tanúsítványukat megkapják, kezdődhet a családsegítés.
– Az önkéntes koordinátorok az önkéntes felkészítés megszervezéséért, megtartásáért, a családsegítések elindításáért három havi megbízási díjat kapnak.

Elérhetőségek:

Otthon Segítünk Alapítvány
Home-Start Hungary
1074 Budapest, Szövetség utca 43. I. em. 10.
Tel: +36 1 365 14 36, +36 20 299 0672
E-mail: otthonsegitunk@webdream.hu
www.otthonsegitunk.hu

  • rozsnyovidek/ Otthon Segítünk Alapítvány, illusztrációs kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet