Múzeumok és Hősök Éjszakája a betléri kastélyban

Múzeumok és Hősök Éjszakája a betléri kastélyban

A betléri Andrássy-kastélyban az idei Múzeumok Éjszakája alkalmából ismét sokféle program várja a látogatókat. 2018. május 19-én, szombaton új alkotóműhelyt nyitnak a gyermekek számára, lesz mesejáték, kézműves foglalkozás, koncert, beszélgetés a kurátorokkal, emléktábla avatás és tisztelgés a hősök előtt, hagyományos és különleges esti tárlatvezetés, valamint tűzijáték. A kastély ezen a napon éjfélig nyitva áll a látogatók előtt.

A múzeum kincseinek megmentői

„A múzeumnak is lehet saját hőse? Ahogy a történelemnek, nekünk is szükségünk van hősökre és példaképekre. Úgy döntöttünk, ez idei Múzeumok Éjszakáját olyan hősöknek szenteljük, akiknek nemcsak a történelemben, hanem a mi életünkben is fontos szerepük volt. A kurátorokon, restaurátorokon, konzervátorokon, idegenvezetőkön vagy – akikért dolgozunk – a látogatókon kívül azok a mi hőseink, akiknek köszönhetően megmaradtak az értékek, amelyeket ma megcsodálhatunk a kastély termeiben” – vallják a múzeum dolgozói. „A betléri kastély az egyetlen Szlovákiában, melyben megőrződött az eredeti gyűjtemény. Ennek köszönhetően lett egyedülálló és az egyik leglátogatottabb szlovákiai műemlék. A betléri kastélyt és parkját Štefan Havlík evangélikus lelkész mentette meg a pusztulástól, akinek emléke előtt a Múzeumok Nemzetközi Napja alkalmából emléktábla avatással tisztelgünk. A másik jelentős személy a művészetelmélet társalapítója, Dr. Alžbeta Güntherová-Mayerová, aki a múlt század viharos ötvenes éveiben elsőként dolgozta fel a krasznahorkai vár és a betléri kastély gyűjteményét.”

A gyerekek egész évben alkothatnak az új kézműves műhelyben

A Múzeumok Éjszakája alkalmából megnyitják a kézműves foglalkozások új helyszínét, mely a felújítási munkálatok után a grófi konyha udvarában kapott helyet. A birtoknak ez a része eddig kihasználatlan volt, és mostantól a legkisebb látogatók kézműves tevékenységét fogja szolgálni. A tervek szerint egész évben szerveznek majd itt gyermekprogramokat. „Hiányzik azonban az új helyiségeink elnevezése, ezért szívesen bekapcsolnánk a széles nyilvánosságot is a név keresésébe” – tájékoztatott a múzeum munkatársa. „A kézműves műhely legjobb elnevezéséért folyó verseny a megnyitó része lesz. A megnyitót kreatív foglalkozásokkal kötjük egybe, melyeket 13:00 órától a rozsnyói Theátrum gyermekszínház műsora színesít.”

Kétféle esti kastélylátogatás közül választhat a közönség

A délutáni órákban a kastély előtti színpadon Marek Lacko és Tomáš Sučík zenészek mutatkoznak be, és a műsorvezető, Andrea Lučanská kifaggatja a múzeum kurátorait. Este az érdeklődők kétfajta kastélylátogatásból választhatják ki a nekik tetszőt: az egyik az állandó tárlat klasszikus megtekintése, a másik rendhagyó útvonalon zajló speciális idegenvezetés, ahol a szakemberek a hőseikről és a kastély hőseiről is beszélnek majd. A szombat este csúcspontja a kastély előtti tűzijáték lesz, ami az arisztokraták körében már a 18. századtól nagy népszerűségnek örvendett, és elmaradhatatlan része volt minden nagyobb nemesi ünnepségnek.

Részletes program:

11.00 – 15.00 A kézműves gyermekműhely megnyitója az egykori gazdasági udvarban a rozsnyói Theátrum színház előadásával és az új alkotóműhely legtalálóbb nevéért folyó versennyel

15.00 Emléktábla avatás Štefan Havlík evangélikus lelkész tiszteletére, akinek a második világháború után jelentős szerepe volt az Andrássy-gyűjtemény megmentésében és megőrzésében

17.00 – 18.00 Beszélgetések a múzeum kurátoraival (műsorvezető Andrea Lučanská), Marek Lacko és Tomáš Sučik koncertje

18.00 Esti kastélylátogatások: hagyományos tárlatlátogatás, illetve speciális kastélylátogatás a múzeum kurátorainak vezetésével „A kastély hősei” címmel

23.00 Tűzijáték

A Múzeumok Éjszakáját követően 2018. május 31-én „Szudán 1911 – az Andrássyak a világban, a világ a betléri kastélyban“ címmel új kiállítás megnyitója várja a látogatókat Betlérben.

  • prekop-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet