Régi órák megmentésére kapott támogatást a múzeum

Régi órák megmentésére kapott támogatást a múzeum

A Rozsnyói Bányászati Múzeum újabb anyagi forrásokat nyert kiállítási tárgyainak megmentésére a Művészetet Támogató Alap (FPU) támogatási rendszeréből – tájékoztatott Kováč Martin, a múzeum munkatársa. A prokjekt ezúttal az intézmény gyűjteményében található régi órák felújítását célozza. Többségük a 19. század második feléből és a 20. század elejéről származik. Vannak közöttük azonban olyan különlegességek is, mint egy bizonyos francia óra a 18. század második feléből, vagy a 19. század eleji állóóra.

A projektbe 27 műtárgy került, azaz 27 különböző óra, a Biedermeier típusú értékesebb óráktól kezdve egészen az egyszerűbb, de nagyon ízléses vidéki darabokig. “Ezekhez a gyűjteményi tárgyakhoz sikerült megszereznünk talán a legjobb embert, aki Szlovákiában található” – nyilatkozta Kováč. Tomáš Herczeg a rimaszombati CRONOSTONE órásműhely kiváló órásmestere, aki szakképzettségét nemcsak európai országokban szerezte, hanem az Amerikai Egyesült Államokban is, és főleg az ilyen értékes darabokra specializálódott. Hogy az órák a megfelelő helyre kerültek, bizonyítják a már teljesen felújított és működésbe hozott példányok. Szavai szerint sajnos a 27 órából csak tizet lehet teljesen restaurálni és működésbe hozni – mondja a szakember. Ennek oka az órák többségének mechanikai állapota. Annak ellenére, hogy a mester mottója: „minden órát meg lehet javítani, olyan nincs, amelyiket nem lehet“. A gond az, hogy a befektetett munka és az alkatrészek ára meghaladná az értéket, amit a javítás után képviselnének. Ezért a többi órát csak restaurálják, de már nem lesznek működőképesek.

„Mindezek ellenére ezt a sikeres projektet győzelemnek tartjuk, ami után ismét megmentésre került történelmünk egy nem kis darabja“ – zárta beszámolóját a múzeum munkatársa. Ezeket a ketyegő ékességeket aztán minden bizonnyal teljes szépségükben megtekinthetik majd a látogatók a Rozsnyói Bányászati Múzeumban egy időszaki kiállításon vagy az állandó történelmi-néprajzi tárlat részeként.

  • prekop-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet