Az Andrássyak expedíciói – nyári programok a betléri kastélyban

Az Andrássyak expedíciói – nyári programok a betléri kastélyban

Május végén nyílt meg a betléri kastélyban a „Szudán 1911 – az Andrássyak a nagyvilágban, a világ Betlérben” című egyedülálló kiállítás, mely a világ olyan távoli szegleteinek kultúráját mutatja be, ahová az Andrássyak utaztak a 19. században és a 20. század elején – adta hírül a Szlovák Nemzeti Múzeum Betléri Múzeuma. A grófi család tagjai Afrikába, Ázsiába és Amerikába szerveztek expedíciókat, ennek is köszönhető, hogy a kastély számos értékes antropológiai, néprajzi és zoológiai gyűjteménnyel büszkélkedhet. Az időszaki kiállításhoz kapcsolódóan a nyár folyamán több kísérőrendezvényt, előadást és közelebbi betekintést nyújtó tárlatvezetést tervez a múzeum.

Kísérőrendezvények

Június 22. 17.00 Pohľad zblízka: Sudán 1911 – Expedícia grófa Gejzu I. Andrássyho do Afriky (Közelebbi betekintés: Szudán 1911 – I. Andrássy Géza gróf afrikai expedíciója) – Mgr. Tímea Mátéová – művészettörténész

A látogatók érdekes részleteket tudhatnak meg I. Andrássy Géza gróf szudáni útjáról, melyre 1911 januárja és márciusa között került sor. Erről az expedícióról a gróf sok érdekes kiállítási tárgyat hozott magával, melyek közül néhányat első alkalommal láthatnak a látogatók.

Július 13. 16.00 Előadás: Uhorskí šľachtici spoznávajú Orient (A magyar nemesek a Kelettel ismerkednek) – Mgr. Silvia Lörinčíková, PhD. – történész

Az előadás keretében a látogatók többet is megtudhatnak a 19. századbeli utazásokról, ki és milyen módon utazott, különös tekintettel az Andrássy nemzetség utazóira. Szó lesz a család legismertebb tagjairól, akik a megismerés, de a kaland miatt is utaztak a világ különböző tájaira, a közlekedés módjairól a 19. században, és arról is, hogyan vélekedtek régiónkról a külföldi utazók. Láthatunk útikönyveket, a család tagjainak az utazások során írt naplóit és ott készült fényképeit is bemutatják.

Július 28. 16.00 Előadás: Uhorskí cestovatelia v Egypte (Magyar utazók Egyiptomban) – Mgr. et Mgr. Jozef Hudec, PhD. – egyiptológus

Augusztusban az érdeklődők találkozhatnak Dana Hashimotovával, aki a japán kultúrával és hagyományokkal ismertet meg, valamint sor kerül Doc. Marcel Uhrín zoológus előadására is, témája Dél-Szudán faunája.

Kézműves foglalkozások gyerekeknek

A legkisebb látogatókat hétvégén is várja az újonnan megnyitott alkotóműhely, ahol múzeumpedagógusok és képzőművészek segítségével izgalmas tárgyakat készíthetnek.

július 1. – afrikai maszkok (különböző technikák)

július 8. – shamballa karkötők készítése

július 15. – japán origami

augusztus 5. – afrikai batikolás és ékszerek

augusztus 12. – agyagozás

augusztus 19. – japán origami

A „Szudán 1911 – az Andrássyak a nagyvilágban, a világ Betlérben” című kiállítás szeptember végéig várja a látogatókat a betléri kastélyban.

  • prekop-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet