Koncertek, előadások, családi programok – 250 éves jubileumát ünnepli a csábi plébániatemplom

A közép-szlovákiai Csáb és annak egyházközössége jubileumra készül. A falu közepén díszelgő későbarokk stílusú római katolikus templom negyed évezrede, azaz kétszázötven éve nyújt kapcsolatot ember és Isten között az itt lakóknak és a falun átutazóknak.

Ez a kerek jubileum jó alkalom a visszatekintésre, az összegzésre és az ünneplésre. A plébániaközösség a községgel, a helyi Csemadokkal és további civil szervezetekkel közösen több napos rendezvénysorozattal készül tisztelegni a Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom előtt szeptember 12-e és 16-a, azaz szerda és vasárnap között.

Az események szeptember 12-én, szerdán Szűz Mária Szent Nevének ünnepével indulnak. A szentmisét Mons. Dobos Péter lukanényei esperes celebrálja, ami után ünnepélyesen is megnyitják a „Templomunk 250 éve” című programsorozatot.

Ezen a napon kerül bemutatásra a templom múltját, jelenét feldolgozó kötet „STÁCIÓK – 250 éves a csábi Szűz Mária Szent Neve Plébániatemplom” címmel, amit maguk a szerzők, a helyi közösség tagjai ismertetnek. Szintén napvilágot lát majd az este folyamán az erre az alkalomra készült énekgyűjtemény is.

A napot két fiatal orgonaművész, Kubík Tamás és Zsilka Alan koncertje zárja.

Csütörtökön a csábi születésű ft. György Ferenc ipolybalogi és ft. Balga Zoltán prágai atyák lesznek a vendégek, akikkel az ünnepi szentmise után hallhatunk beszélgetést „A csábi templomból a nagyvilágba …” címmel.

A programsorozat pénteki napján ft. Farkas Zsolt szőgyéni plébános látogat el Csábra, ahol a szentmisét követően „Vallásgyakorlás a 21. században” címmel tart előadást. Az estét Templomkerti Party zárja, ahol a fiatalokat zene, szórakozás, étel és ital várja.

A hétvégét, szeptember 15-én Családi Nappal kezdik. A délelőtti szentmise után, melyet ft. Parák József ipolynyéki püspöki helynök celebrál, a családok foglalják el a templomkertet. Szórakoztató programokkal készülnek kicsiknek-nagyoknak, fiataloknak, idősebbeknek. Lesznek versenyek és foglakozások, lovaglás, ugrálóvár, toronylátogatás.

16 órától a párkányi Little Symphony ad koncertet, akik ismert slágereket adnak elő különleges feldolgozásban. Ezt követően „Kellenek-e még a családok?” címmel tart előadást ft. Balga Zoltán atya a modern világ modern családjairól. Az estét az Eucharist Zenekar, az ismert és elismert Gável testvérek és zenésztársaik új formációja zárja.

A programsorozat vasárnap, szeptember 16-án csúcsosodik ki. A 10.30-kor kezdődő ünnepi szentmisét ft. Várszegi Asztrik, bencés szerzetes, püspök, pannonhalmi főapát celebrálja. A szertartás után pedig felszentelésre kerül csáb szülöttjének, Szeder Fábiánnak, a palócok nagy kutatójának az új szobra a helyi alapiskola mellett.

Érdemes lesz ellátogatni Csábra a hét folyamán, ahová mindenkit szeretettel várnak a szervezők.