Új stratégia készül – kezdődnek a kisebbségi munkacsoportok tanácskozásai

Hétfőn, november 19-én megkezdődnek a kulturális minisztérium új stratégiáját előkészítő kisebbségi munkatalálkozók – tájékoztatta portálunkat a minisztérium.

A kulturális minisztérium 2018 júniusa óta folyamatosan dolgozik a regionális és nemzetiségi kisebbségi kultúra fejlesztésére irányuló stratégiájának kidolgozásán. A régiós munkacsoportok ülései október közepével befejeződtek. A találkozókon született eredményeket a belső munkacsoport már feldolgozta. A nemzetiségi kisebbségekkel foglalkozó munkatalálkozók jövő hét elejétől kezdik meg üléseiket” – jelentette be Rigó Konrád kulturális államtitkár.

A minisztérium Kisebbségi Kulturális Osztálya a Kisebbségi Kulturális Alapot és a belső munkacsoport szakembereit bevonva jelölte ki mind a 13 nemzetiségi kisebbségből a megfelelő, témában jártas szakértőt egy-egy munkacsoportba, amely hozzájárul a stratégia tartalmához és minőségéhez. A kisebbségi munkaértekezletekből összesen 8 lesz. A teljes stratégiát előreláthatólag 2019 tavaszán fejezik be.

Az első találkozó a roma nemzetiségi kisebbségi szakemberekkel lesz november 19-én Pozsonyban. A ruszin, ukrán és cseh kisebbség találkozója november 22-én Kassán, a magyar november 23-án Pozsonyban és a fennmaradó 8 nemzetiség munkacsoportjai november 26-án szintén Pozsonyban üléseznek.