Sikeres volt a „Rozsnyóbánya – élet és munka“ című kiállítás megnyitója

Sikeres volt a „Rozsnyóbánya – élet és munka“ című kiállítás megnyitója

A Medza Polgári Társulás és a Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa Megye Önkormányzatának kulturális intézménye november 27-én nyitotta meg ünnepélyes keretek között a „Rozsnyóbánya – élet és munka“ című kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában. A rendezvényen több mint száz érdeklődő vett részt – tájékoztatta portálunkat Erika Hermélyi Gecelovská, a múzeum munkatársa.

Pavol Lackanič, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket és röviden bemutatta az „Együttműködés és hálózatépítés a közös ipari örökség megőrzése érdekében“ című projektet, melynek köszönhetően létrejöhetett a kiállítás. A megnyitón részt vettek a miskolci Észak-Keleti Átjáró Kulturális és Tudományos Közhasznú Egyesület tagjai, akik a Medza PT partnerei ebben a határon átnyúló Interreg projektben. A közönség körében nagy sikert aratott a „Rozsnyóbánya“ című 17 perces dokumentumfilm premierje, mely az említett projekt egyik további eredménye. A közeljövőben a filmet magyar felirattal egészítik majd ki – tudtuk meg a szervezőktől.

Gabriela Kolesárová, a kiállítás egyik szerzője ismertette annak tartalmát, az elvégzett archívum- és oral history kutatásokat. Egyúttal megköszönte a kutatás jelenlévő résztvevőinek a Rozsnyóbányán zajló munka és mindennapok témájához kapcsolódó információnyújtást és a hozzáférést családi archívumaik anyagaihoz. A kiállítást egyebek mellett nagyjából 120 eredeti fénykép alkotja, amik a Rozsnyó Bányászati Múzeum és magánemberek gyűjteményéből származnak.

A Medza Polgári Társulás tagjai beszámoltak a projekt következő lépéséről, egy Rozsnyóbányáról szóló kétnyelvű publikáció kiadásáról is. A könyv a kutatás eredményeit fogja bemutatni. A „Rozsnyóbánya – élet és munka“ című kiállítást a Rozsnyói Bányászati Múzeum Galériájában 2019 januárjának végéig tekinthetik meg a látogatók.

  • pr-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet