Tavaszváró, húsvéti készülődés – hamvazószerda, nagyböjt, megújulás

Tavaszváró, húsvéti készülődés – hamvazószerda, nagyböjt, megújulás

Az első tavaszi napsugarak ösztönösen arra késztetik az embert, hogy eltakarítsa a tél nyomait, testben és lélekben megtisztuljon, készüljön a természet ébredésére, a vallásos hívek a húsvét, a feltámadás ünnepére.

A farsang – a mulatozás, nagy evés-ivás, a téltemető szokások időszaka – vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig tart. Idén március 5-én, húshagyókedden búcsúzunk a farsangtól, majd a katolikusoknál 6-án, hamvazószerdán, a református gyakorlat szerint vasárnap elkezdődik a húsvét előtti nagyböjt.

Porból lettél, porrá leszel… – hamvazószerda

Hamvazószerdán a pap keresztet rajzol a hívek homlokára az előző évi virágvasárnapi barka megszentelt hamujával. A hamuval hintés a bűnbánat ősi jelképe, az elmúlásra, a halálra figyelmezteti az embert.

Nagyböjt – előkészületi, bűnbánati időszak

A hamvazószerdával kezdődő, húsvétet megelőző negyvennapos böjt a keresztényeknél a lemondás, önmegtartóztatás, belső tisztulás, lecsendesedés időszaka, amikor Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Fontos eleme a bűnbánat, imádság, a rászorulók megsegítése. Hamvazószerdától nagyszombatig tart, a vasárnapok kivételével, amik nem böjti napok. A katolikus egyház a régi szigorú szabályokkal ellentétben már csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő komolyabb böjtöt, ekkor a 18 és 60 év közötti hívek a nap folyamán háromszor étkezhetnek, és egyszer lakhatnak jól, valamint ezeken a napokon és nagyböjt többi péntekén a 14 évnél idősebbek nem fogyasztanak húst.

A böjti időszak liturgikus színe a bűnbánatot jelképező lila, az ötödik vasárnaptól (feketevasárnap) a feltámadási szertartásig a templomi feszületeket és a főoltár képét violaszín böjti lepellel takarják el. A katolikus egyház nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, Jézus szenvedéstörténetének megjelenítése. (wikipédia)

Külső-belső nagytakarítás

A húsvét előtti időszak szinte minden háztartásban a tavaszi nagytakarítás, a kerti munkák kezdetének ideje. Elrakjuk a téli holmikat, előkerülnek a könnyedebb tavaszi ruhák, cipők, a lakásokat tavaszi dekoráció díszíti, az autónkra felrakatjuk a nyári gumit. A nehéz, zsíros téli ételek után a szervezet a friss zöldségekre, gyümölcsökre vágyik, a nem vallásos emberek is tartanak rövidebb-hosszabb böjtöt, tisztítókúrát. Sokan ilyenkor vágnak bele újra valamilyen sportba, hogy a jó idő érkezését egészségesebb, fittebb alakkal várhassák. A húsvét – a karácsonyhoz hasonlóan – sok családban a nagy összejövetelek, rokoni, baráti látogatások időszaka is, megint mások annak örülnek, hogy a melegebb idővel beköszöntenek a szabadtéri programok, kirándulások, túrák. Akármilyen kemény is volt a tél, az elkövetkező hetekben készülünk a tavasz fogadására, a természet és önmagunk megújulására.

  • prékop-i, rozsnyovidek, fotó: pixabay.com, archívum


Hagyj üzenetet