Előadás: Ennivaló történelem – Pozsony és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Előadás: Ennivaló történelem – Pozsony és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

A Légy Lámpás előadás-sorozat következő előadója Korpás Árpád, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás alelnöke lesz. 2019. április 12-én 17:30 órától kezdődik az Ennivaló történelem – Pozsony és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás című előadása a rimaszombati Csillagházban. A belépés díjtalan.

A tartalomból :

  • Hogyan mutassuk be Pozsony múltját és a város magyar vonatkozásait?
  • Pozsonyi mesék – könyvek gyerekeknek
  • Sétáljunk együtt a koronázóvárosban!

Ennivaló történelem – Pozsony és a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás

Hogyan mutassuk be Pozsony múltját és a város magyar vonatkozásait? Lassanként egy évtizede erre a kérdésre ad válaszokat a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás egyre bővülő tevékenységével.

Fenntartója a szlovákul www.bratislavskerozky.sk, magyarul pedig www.pozsonyikifli.sk címen elérhető várostörténeti portálnak, amely Pozsonyban a leglátogatottabb ilyen tematikájú webes felület. Könyveket ad ki magyarul és szlovákul: Pozsonyi mesék címmel indított sorozata a városhoz kötődő történelmi személyiségekről (Kempelen Farkas, Bartók Béla, Lechner Ödön, Széchenyi István, Batka János, Fadrusz János) írt történetekkel szólítja meg nemcsak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is. A társulás évente háromnyelvű naptárral jelentkezik, amelyben értékes, javarészt korábban publikálatlan fotóanyagot ad közre. Magyar és szlovák nyelvű tematikus városnéző sétákat tart (idén például az 1919-es pozsonyi sortűzről is megemlékezett), kültéri kiállításokat szervez (legutóbb a Pósa Lajossal is kapcsolatban álló, pozsonyi származású szobrászművészről, Fadrusz Jánosról volt ilyen pop-up tárlat a pozsonyi Duna-parton).

A szervezet évről évre külön standdal van jelen a pozsonyi adventi vásárban. Együttműködik állami és városi intézményekkel, valamint számos civil kezdeményezéssel. Fontosnak tartja, hogy a lehető legélénkebb kapcsolata legyen a szlovákiai magyarsággal. Eddigi munkáját a pozsonyi főpolgármester díjával, a szlovákiai magyar helytörténészek Pro Pátria Honismereti Szövetsége Pátria-díjával és a Pozsonyi Áfonya – Július Satinský-díjjal ismerték el. A civil szervezetről annak alelnöke, Korpás Árpád idegenvezető tart vetített képes előadást.

  • rozsnyovidek


Hagyj üzenetet