A családokért és utódainkért tevékenykednek Lekenyén

A családokért és utódainkért tevékenykednek Lekenyén

A felső-gömöri kis településen, Lekenyén a Pro Le-Ti Polgári Társulás idén is több családbarát és eredeti programmal állt elő, amelyek a családok és az ifjúság összekovácsolását és nemzeti azonosságtudatának megerősítését szolgálják. Lesz Ifjúság- és Fiatal Család Építő Tábor, „Tündérkert” átadás, és mindemellett sor kerül a Rákóczi Szövetség lekenyei és szilicei helyi szervezeteinek megalakítására is.

Tevékenységünk közül kiemelendő a gyerekek és fiatalok emberségre és az előző generációk által kialakított értékek megőrzésére való nevelése. Ezen gondolatok mentén szervezzük rendezvényeinket is. Az önkéntesség terjesztését fontosnak tartjuk, mint ahogy a nemzet fennmaradásának zálogaként tekintünk a családokkal való foglalkozásra is. Éppen ezért az előző évek tapasztalatai alapján idén a Bethlen Gábor Alaphoz beadott pályázatunk célcsoportját az ifjúság mellett bővítettük a fiatal családokkal, hiszen a húszas, vagy akár a harmincas évei elején járó szülő is igényli a közösségi életet, kikapcsolódást, hasznos időtöltést ráadásul mindezt gyermekével együtt teheti meg egy héten keresztül a Családok Házában és udvarán” – nyilatkozta Beke Beáta, a Pro Le-Ti Pt. elnöke.

Az idei táboruk szakmai sikerének záloga idén is a magyi Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület, akikkel több éves kapcsolatot ápolnak. A táborra augusztus 19. és 25. között kerül sor. A jelentkezési lapot, amelyet a szervezet közösségi oldalán találnak meg, augusztus 16-ig várják a szervezők. A tábori program délelőttönként 9.30 órakor veszi kezdetét, amelyek kertében lesznek kézműves foglalkozások és gitároktatás is, majd a délelőtti blokkot közös ebéddel zárják. Hasonlóképen, különböző programbemutatókkal telik majd a délutánjuk és a közös vacsorát követően a tervek szerint az esti programok nyilvánosak lesznek, így minden érdeklődőt szeretettel várnak a tábori közösségbe. A tábor első napján, augusztus 19-én, hétfőn a tábori zászló és pólók elkészítését követően este körülbelül 17 órai kezdettel citerabemutatóra és beszélgetésre kerül sor Ulman Gáborral.

A tábor hivatalos és ünnepélyes megnyitója augusztus 20-án, kedden 15.30 órai kezdettel valósul meg, amikor a tavalyihoz hasonlóan az Új kenyér ünnepét is megtartják. Ferenczy Erzsébet evangélikus lelkész fog igét hirdetni. Az istentiszteletet Kopecsni Gábor magyar népi harcművészeti és könyvbemutatója követi. Szerdán többek közt kovács és sólyombemutatóra kerül sor, csütörtökön pedig csillagászat lesz, amelyre szeretettel várják az érdeklődőket is.

A péntek esti program 17 órakor veszi kezdetét, amikor a Rákóczi Szövetség és a Megbecsültek Társasága támogatásával az Életfa ünnepségen és a Rákóczi Szervezet lekenyei és szilicei helyi szervezetek megalapításán kívül sor kerül polgári társulásunk következő projekteredményének átadására is. A Kárpát – medencei Családszervezetek Szövetségének köszönhetően „Pro Le-Ti Tündérkertet” hoztunk létre a Családok Háza mögött található gyümölcsösben, ahol ünnepélyes keretek közt egy tanúsítvánnyal rendelkező Pónyik Almafát is elültetünk. Az este mesés előadással és tombolahúzással zárul majd” – ismertette Beke Beáta, majd hozzá tette: „Polgári társulásunkkal fontosnak tartjuk a gyermeket vállaló és nevelő családokat támogató programok szervezését és az erre megfelelő családbarát környezet kialakítását. Programjainkat a Családok Házában és udvarán valósítjuk meg, amelyet egy újabb pályázatunknak köszönhetően a mögötte található kert rendbetételével bővítünk ki. Idei identitásmegőrző oktatói jellegű családbarát programunk fő célja pedig egy magyar őshonos közösségi „Tündérkert” létrehozása és a kert kínálta termések megismertetése különböző ciklikus programok, események keretén belül a közösségi épületként szolgáló Családok háza mögötti elkerített gyümölcsöskertben” – fejtette ki. A tündérkert olyan specifikus kertészeti növényültetvény, amelynek célja bizonyos kultúrnövények régi, eltűnőben élő fajtáinak megőrzése. A meglévő őshonos gyümölcsfák mellett az első törzskönyvezett gyümölcsfájuk Bólyai Farkas Pónyik almafája lesz, amelyet a több éve baráti viszonyban levő magyi Szabolcs Fejedelem Lovasíjászai Egyesület ajándékoz a szervezetnek. A kertben területünkre jellemző őshonos almafák, szilvafák és körtefák már találhatók, amelyek fajtáit szintén szeretnék feltérképezni, és új facsemetéket is ültetni. A kert fáiról lehetőség és igény szerint egyeztetés után oltványokat vihetnek majd haza a régió lakosai. A tündérkertben helyet kapott egy kis magas ágyásos fűszernövénykert is, ahol a magyar konyhában használatos fűszernövényeket termesztik majd. A kertben pedig egy fából készült komposztálót is kialakítanak, amelyben a lekaszált füvet és egyéb szerves hulladékot fogják komposztálni.

A Pro Le-Ti Tündérkertünkkel szeretnénk példát mutatni régiónk lakosainak, önfenntartást tanítani és hasznos gyakorlati tanácsokkal ellátni őket. Az átadási rendezvényen szervezetünk tagjai bemutatót tartanak a szárított gyümölcsökből és a friss gyümölcsökből és fűszernövényekből készült limonádéval fogjuk megkínálni a résztvevőket” – ismertette terveiket Beke Beáta.

  • pro le-ti


Hagyj üzenetet