Megelevenedett emlékek – régi fotók kiállítása a váraljai kultúrházban

Megelevenedett emlékek – régi fotók kiállítása a váraljai kultúrházban

Családi ünnepségeket, jeles alkalmakat, iskolai csoportképeket, munkahelyi pillanatokat, egykori zenészeket elevenítenek fel a november 4-én megnyitott kiállítás képei a krasznahorkaváraljai kultúrházban. A Čajori Romani Polgári Társulás csak idén jött létre, de már számos rendezvénnyel büszkélkedhetnek.

A szervezet elnöke Darvas Róbert, aki szociális munkásként dolgozik a váraljai roma táborban. Elmondása szerint a kiállítás ötlete már korábban megfogalmazódott, és több anyag gyűlt össze, mint amit – helyhiány miatt – most ki tudtak állítani. „Gondoltunk már arra régebben, hogy ki akarnánk rakni ezeket a régi fényképeket, emlékül azoknak, akik már nincsenek közöttünk. A fényképeket a Zubaty, Darvas, Gulykás, Polyák és Horváth család adta, Horváth Dezső, Brutovsky Bözsike és én gyűjtöttük össze” – mondta Darvas Róbert.

A 20. század elejétől a 80-as évekig készült képek másolatai találhatók a kiállításon, ami november 15-ig látható a krasznahorkaváraljai kultúrházban, munkanapokon 9:00 órától 15:00 óráig.

Tánccsoportot és zenekart is alapítottak

Az elnök portálunk kérdésére elmondta, a szervezetet „a híres cigány nóta, a Čajori Romani“ nyomán nevezték el. Idén januárban alakultak, a fényképkiállításon kívül bekapcsolódtak a falunap programjába, áprilisban roma napot szerveztek, majd gyermeknapot, és volt közös főzés, ahol a magyar és a cigány konyha ételeit készítették el.

A társulás létrejöttének célja elsősorban az volt, hogy alakítsanak egy hagyományos cigányzenekart és egy tánccsoportot. „A tánccsoportot sikerült összerakni, már felléptünk a 100 tagúval Királyhelmecen, falusi akciókon, meg ha meghívnak, akkor szívesen elmegyünk bárhová”- tette hozzá Róbert. „A zenekart most raktuk össze, van cimbalom, klarinét, cselló, brácsa, hegedű meg harmonika.”

Programjaikon a roma tábor lakosai vannak többségben, de mint elmondta, nem tesznek különbséget, a faluban és a táborban lakókat egyaránt megszólítják a tevékenységükkel. A szervezet Facebook-oldalán láthatók a munkájukat bemutató fotók és az eddig összegyűjtött régi fényképek is.

  • pre-i, rozsnyovidek


Hagyj üzenetet