Folytatódik a krasznahorkai vár felújítása, egy része 2023-tól lesz újra látogatható

Folytatódik a krasznahorkai vár felújítása, egy része 2023-tól lesz újra látogatható

A krasznahorkai vár felújításáról, a tavaly elvégzett munkákról és a tervezett lépésekről tájékoztatott csütörtökön a Szlovák Nemzeti Múzeum és a kulturális minisztérium. Az újabb építési munkálatok ebben a hónapban kezdődnek, és a tervek szerint az év végével eltávolítják a darut a várból.

A TASR hírügynökség tudósítása szerint az utóbbi időszakban módosították a területrendezési tervet, a Kassai Regionális Műemlékvédelmi Hivatal jóváhagyta a felújítás projektjét, valamint fokozatosan kiszárították a vár falait.

A 2012. március 10-én leégett vár történetében ez a legnagyobb felújítás. A projekt része az is, hogy helyrehozzák az 1956 és 1989 között szakszerűtlenül elvégzett beavatkozások miatt keletkezett károkat. Ha minden a terv szerint halad, 2021 után befejezik a most zajló munkát, és 2023-ra várhatóan a vár felső részének helyreállításával is végeznek, majd megnyitják a látogatók számára. A beruházás becsült költsége 35 millió euró, évi 200 ezer látogatóval számol a múzeum.

A tűz idején 4229 darabból állt a vármúzeum gyűjteménye. Ezek közül 324 megsérült, 27 pedig teljesen megsemmisült. A munka során azt tapasztaltuk, hogy a kár kisebb, mint gondoltuk, és néhány tárgyban nem is a tűz, hanem a hő hatására keletkezett kár. Különösen igaz ez a textíliákra, amelyeket helyre kellett állítani. A mai napig több mint 800 tárgyat restauráltak, ezeket újból ki lehet állítani, addig a betléri kastélymúzeumban raktározzuk őket” – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Máté Tímea, a betléri múzeum igazgatója.

A projektdokumentáció kidolgozásakor arra jutottunk, hogy visszamegyünk az időben 120 évet, és abban az állapotában mutatjuk be, ahogyan a 20. század elején kinézett. El akarjuk kerülni azokat a hibákat, amelyeket az elmúlt 50–60 évben elkövettek, mert az 50-es években végrehajtott rekonstrukciók inkább problémákat okoztak, például a nedvesedés is emiatt volt. Az újjáépítést úgy szeretnénk elvégezni, hogy a következő 30–40 évben ne legyen szükség nagyobb javításokra” – mondta Branislav Panis, az SNM vezérigazgatója.

  • rozsnyovidek, forrás: TASR, fotó: SzNM


Hagyj üzenetet