Tavaszi nagytakarítás a betléri kastélyban

Tavaszi nagytakarítás a betléri kastélyban

A betléri kastély ezekben a napokban a COVID-19 koronavírus szlovákiai terjedése elleni védekezés miatt zárva tart. Addig is a múzeum teljes csapata a nyári idény kezdetére készül, ezért 2020. március 16. és 18. között tavaszi nagytakarítást tartanak a kastélyban.

A betléri kastélyban 2016 óta tartanak nagytakarítást évente, a turisztikai főszezon kezdete előtt. A múzeum valamennyi alkalmazottja (szakemberek, műszakiak, tárlatvezetők is) ezen a három napon közösen takarítja a kastélyt, szó szerint „a pincétől a padlásig” – tájékoztatták portálunkat.

Tisztítják a padlókat, ablakokat mosnak, fényesítik és ápolják az antik bútorokat és egyéb kiállítási tárgyakat, beleértve azokat is, amik a vitrinekben vannak elhelyezve. Egyetlen tárgy sem marad érintetlenül. A gyűjteménnyel való munka nemcsak precizitást, hanem fokozott figyelmet is igényel, hogy csökkentsék a lehetséges sérüléseket, ezért az egyes alkalmazottak munkáját szakemberek felügyelik. „Igyekszünk felelősségteljesen hozzáállni a gondjainkra bízott kulturális örökséghez, ezért a a tárgyak tisztításánál és kezelésénél a legapróbb részleteig megyünk” – számolnak be a múzeum munkatársai.

  • pr-i, rozsnyovidek, fotó: SzNM FB


Hagyj üzenetet