A múzeumok továbbra is zárva tartanak – most virtuális kiállításokon barangolhatunk

A múzeumok továbbra is zárva tartanak – most virtuális kiállításokon barangolhatunk

A Szlovák Nemzeti Múzeum március 27-én, a válságstáb ülésén úgy döntött, hogy specializált múzeumi egységei határozatlan időre továbbra is zárva maradnak. A koronavírus terjedését megelőző intézkedések miatt múzeumaik eredetileg március 9-től 22-ig voltak rva. A Szlovák Nemzeti Múzeum a tárlatok és kiállítások újbóli megnyitásáról a honlapján, a közösségi hálón és a sajtón keresztül tájékoztatja majd a nyilvánosságot. Addig is, amíg várni kell arra, hogy személyesen felkereshessünk egy-egy kiállítást, a virtuális térben kínálnak jónéhány lehetőséget.

Ünnepi allegorikus szán – Vöröskői Múzeum

Mint portálunkat tájékoztatták, a múzeum ebben a nehéz helyzetben a többi kulturális intézményhez hasonlóan igyekszik virtuális formában, a közösségi hálón és saját honlapján elérhetővé tenni a látogatók számára a gyűjteményeket, kiállításokat, tárlatokat illetve műemlékeket.

Újdonságnak számít a SzNM weboldalán a Blog múzeum online, ahol az érdeklődők például virtuális tárlatvezetést láthatnak a szepesi várban, és a Múzeum k vám domov (Múzeum az Ön otthonában) cím alatt megtekinthetik a Történelmi Múzeum kiállításait és tárlatait. A weboldalon kép- és hanganyag formájában ismerhetők meg a múzeum figyelemreméltó kiállítási tárgyai, többek között a különleges allegorikus szánok a Vöröskői Múzeumból, a Bajmóci Múzeum arany bibliája vagy a Zenei Múzeumban található festett hegedűk gyűjteménye. A látogatók bepillanthatnak a restaurátorok műtermeibe is, és „megtekinthető“ a Szlovákia történelme című tárlat első része is a pozsonyi várbannyilatkozta Branislav Panis, a Szlovák Nemzeti Múzeum vezérigazgatója.

Ezeken kívül az intézmény online múzeum-pedagógiai tartalmakat, játékos feladatokat is közzétett a gyerekek számára. További újdonság, hogy a blogon ingyenesen olvasható a Pamiatky a múzeá (Műemlékek és múzeumok) című folyóirat legújabb száma, melyet a Szlovák Nemzeti Múzeum a SZK Műemlékvédelmi Hivatalával közösen ad ki.

  • pre-i, rozsnyovidek, fotók: www.snm.sk


Hagyj üzenetet