Akár kilenc hónappal is elhalasztható a hiteltörlesztés

Akár kilenc hónappal is elhalasztható a hiteltörlesztés

Az állam megegyezett a bankszektor képviselőivel a koronavírus-járvánnyal összefüggő, hiteltörlesztésekkel kapcsolatos változtatásokról. Ezt lépést a bankok és kliensek részéről jelzett igények megnövekedése tette szükségessé, mivel sokan  nehéz élethelyzetbe kerültek a járvány miatt – írta ma a bumm.sk hírportál.

A javaslat lehetővé teszi a törlesztéseknek akár kilenc hónappal történő elhalasztását. A bankok ennek értelmében kötelesek lesznek a  kliens kérésére elhalasztani a hitel törlesztését.

Mint a bumm.sk megírta, a lízingtársaságok, részletfizetés útján történő eladások és más fogyasztói hitelek nyújtására engedéllyel rendelkező hitelezők esetében a pénzügyminisztérium a törlesztések három hónapos elhalasztását javasolja. Ezeknek az intézményeknek az ügyfelei a három hónap letelte után újabb három hónapos halasztást kérhetnek. Ez együtt tehát hat hónapot jelent. Ez a megegyezés még nem végleges, ennek részleteit a jövő héten fogják a nyilvánosság elé tárni – mondta Eduard Heger.

A törlesztés pandémia miatti elhalasztásának az a feltétele, hogy a kérvényező a kérvény benyújtásának kézbesítéséig nem lehet 30 kalendáriumi napnál hosszabb ideig elkésve a hiteltörlesztéssel.

A törlesztés későbbre halasztását elektronikus formanyomtatvány kitöltésével és elküldésével kérhetik a bankok ügyfelei – a természetes személyek, kisvállalkozók, valamint a kis- és közepes vállalatok, amelyek legfeljebb 250 alkalmazottal rendelkeznek – írta a TA3.

Matovič szerint a törlesztés halasztását könnyű lesz kérelmezni, és nem kell „már holnap” a bankba menni, mivel a halasztással kapcsolatos kérvényt a járvány idején bármikor be lehet adni. „Mindenkire ugyanazok a feltételek fognak vonatkozni, nem kerül hátrányba az, aki később kérvényezi a halasztást” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: a hiteltörlesztés elhalasztott részleteit a hitelező a hitel futamidejének a végéhez „rendelheti hozzá”, vagy a törlesztőrészlet összegét is arányosan megemelheti a törlesztés egész idejére, amelyet a vírushelyzet megoldása után fog majd fizetni. A részletfizetés későbbre halasztása nem jelenti ennek elengedését – hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő arra szólított fel mindenkit, hogy a törlesztés elhalasztását felelősségteljesen mérlegelje. A kérvény benyújtása ugyan ingyenes, de a bankok a meghosszabbított hiteltörlesztés idejére is felszámolják a kamatot.

Ha a vállalatok, vagy a természetes személyek későbbre halasztják a hiteleik törlesztését, nem fognak nemfizető ügyfelekké válni – Heger pénzügyminsizter közlése szerint semmilyen megbélyegzés nem éri őket emiatt a jövőben.

A járvány visszaszorítását fogja szolgálni az a megegyezés, hogy a bankok 20 euróról 50 euróra emelik a PIN-kód megadása nélküli érintésmentes bankkártyás fizetés felső határát – olvasható továbbá az összefoglalóban.

A nagyvállalatokkal és nagy munkáltatókkal a jövő hét elején fognak találkozni a kormány és a bankok képviselői, hogy megbeszéljék, számukra mi lenne a legnagyobb segítség – mondta Igor Matovič.

  • forrás: bumm.sk


Hagyj üzenetet