“Kisebbségvédelem Európában” – a nyári egyetem online formában valósul meg

“Kisebbségvédelem Európában” – a nyári egyetem online formában valósul meg

A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet 2020-ban immár kilencedik alkalommal rendezi meg a “Kisebbségvédelem Európában” című nyári egyetemet, idén rendhagyó módon online formában. Tekintettel a koronavírus járvány miatt kialakult helyzetre, a korábban meghirdetett  jelentkezési határidőt, a rendezvény időpontját, valamint a lebonyolítás módját is megváltoztatták. Az érdeklődők az npkikjinyariegyetem@gmail.com e-mail címre küldhetik el jelentkezésüket 2020. május 31-ig. 

A program célja, hogy felkutassa azokat a joghallgatókat, doktoranduszokat, kezdő jogászokat, akik a téma iránt kellően elhivatottak, jövőbeni szakmai tevékenységük során érdemben kívánnak a külhoni magyarok jog- és érdeksérelmeivel foglalkozni. A nyári egyetem 2020. augusztus 3. és 7. között kerül megrendezésre, a részvétel ingyenes.

A nyári egyetem tematikájában a kisebbségvédelem nemzetközi és uniós jogi vetületeire, a nyelvhasználat és az oktatási jogok kiterjesztésének kérdéskörére, valamint a kisebbségek politikai képviseletének témakörére fókuszál. A Kisebbségi Jogvédő Intézet és a Nemzetpolitikai Kutatóintézet a nyári egyetem által egy olyan szakmai műhelyt kíván biztosítani a hallgatóknak, ahol lehetőségük nyílik az egymással, valamint az oktatókkal történő párbeszédre, tapasztalatcserére, emellett elmélyíthetik a nemzetközi, valamint uniós kisebbségvédelemre vonatkozó ismereteiket. Az előadásokon kívül kiscsoportos online foglalkozásokra és konzultációkra, mentorálásra kerül sor.

A nyári egyetem elvégzésének feltétele az összes előadáson való részvétel, valamint az elküldött, illetve közösen megbeszélt feladatok teljesítése.

A jelentkezés feltételei

Elsősorban joghallgatók jelentkezését várják, de indokolt esetben más tudományterületek hallgatóinak is lehetővé teszik a részvételt. Részvételi korhatárok: 20-35 év.
A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
1. A Kisebbségi Jogvédő Intézet honlapjáról (www.kji.hu) letölthető regisztrációs ív
2. Magyar nyelvű, fényképes szakmai önéletrajz
3. Motivációs levél
4. Hallgatói jogviszony igazolás (alap, mester, osztatlan vagy doktori képzésről), illetve végzett jelentkezők esetén a diploma másolata
A pályázati anyagot az npkikjinyariegyetem@gmail.com e-mail címre kell elküldeni.

A pályázatok elbírálásának menete:
1. A felhívásban szereplő feltételeknek megfelelő és hiánytalan pályázati anyagot benyújtó pályázókkal a nyári egyetemet szervező intézetek munkatársai Skype vagy más videóbeszélgetésre alkalmas program segítségével előre egyeztetett időpontban rövid interjút készítenek. Ennek célja a pályázók szakmai felkészültségének felmérése. Az interjúkra várhatóan 2020. június 10. és 15. között kerül sor.
2. Az interjúkat követően megtörténik a nyári egyetemre felvételt nyert pályázók kiválasztása.
A pályázók kiértesítése előreláthatólag június 20-án történik meg.

További információk: dr. Benda Vivien (a Kisebbségi Jogvédő Intézet munkatársa, benda.vivien@kji.hu), vagy Fülöp Izabella (aNemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa, izabella.fulop@bgazrt.hu).

  • kji, kép: pixabay.com


Hagyj üzenetet