Változott a XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivál megrendezésének módja

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége társzerszervezőivel együtt rendhagyó módon ONLINE hirdeti meg a XIII. Kaszás Attila Versmondó Fesztivált a Kárpát-medence magyar tanulói részére. 

„Kaszás Attila, a sajnálatosan fiatalon elhunyt felvidéki származású kiváló színművész 2020-ban lenne 60 éves. Az ő emlékének szentelt versmondó fesztivál megrendezésére az eddig megszokott módon nincs lehetőségünk, ezért választottuk az online formát. Ugyanakkor a megmérettetés célja változatlan, bemutatkozási lehetőséget biztosítani a tehetséges versmondó diákok számára, és ráirányítani a figyelmet a klasszikus és egyetemes magyar költészetre” – olvasható az SZMPSZ honlapján.

Három kategóriában várják a jelentkezőket:

I. kategória: az alapiskolák 1.-4. osztályos tanulói

II. kategória: az alapiskolák 5.-9. osztályos tanulói, valamint a nyolcosztályos gimnáziumok 1.-4. osztályos tanulói

III. kategória: a középiskolák 1.-4. osztályos tanulói

A versmondók két videófelvétellel neveznek, egy tetszés szerinti költeménnyel és a kötelezően választott verssel, mely az I. kategória részére: verses mese (részlete), a II – III. kategóriában az egyetemes magyar költészet egy-egy olyan alkotása, mely a hazáról, a szülőföldről, az összetartozásról szól.

Jelentkezni a 2 videófelvétel elküldésével és az online jelentkezési lap kitöltésével lehet az alábbi linken:

https://forms.gle/AJoXgyFxSg6EUvxW6

Határidő: 2020. május 30.

A két külön-külön max. 3 perces felvételt az alábbi formátumok egyikében készíthetik el: AVI, MPG, MOV, MP4 vagy WMV, és az elektronikus jelentkezési lap kitöltésekor csatolják a nevezésükhöz.

A jelentkezés sikerességéről a szervezők visszajelzést küldenek a nevező által megadott értesítési e-mail címre, ezért fontos az e-mail címük pontos feltüntetése! Amennyiben a visszaigazolást nem kapja meg, nevezése rendszerhibába ütközött és jelentkezését meg kell ismételnie.

A neves magyarországi és hazai színművészekből álló szakmai zsűri az elődöntőben a versenyzőket a beküldött videók alapján korosztályonként minősítő sávokba (arany, ezüst, bronz) sorolja. Minden pályázó névre szóló emléklapot kap.

Az aranysávba besorolt versenyzők a döntőbe jutnak, a teljes bírálóbizottság dönt a fődíj és a különdíjak odaítéléséről.

A fődíj a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kaszás Attila Közhasznú Alapítvány által alapított Kaszás Attila-díj. Az eredményről 2020. június 30-ig tájékoztatják a versenyzőket.

Kérdés esetén az alábbi elérhetőségek valamelyikén érdeklődhetnek: Novák Monika, novakmonika.szmpsz@gmail.com, Vörös Mária, voros.maria@gmail.com.

– forrás, fotó: szmpsz.sk