Kékfestő – nyári kézműves foglalkozások a Galériában

Kékfestő – nyári kézműves foglalkozások a Galériában

A Rozsnyói Bányászati Múzeum, Kassa megye kulturális intézménye a nyári hónapokra a kékfestés témakörével kapcsolatos érdekes programot szervez a legifjabb látogatók és kísérőik számára. A kézműves foglalkozásokra olyan családokat várnak, ahol óvodás vagy alsó tagozatos, 6-10 éves gyerekek vannak.

A alkotóműhely foglalkozásaira 2020. június 15-től július 31-ig kerül sor, 8:30 és 16:00 óra között a múzeum főtéri Galériájában (Bányászok tere 25.). A belépődíj 1€ vagy kulturális utalvány. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy részvételi szándékukat előre jelezzék az alábbi elérhetőségek egyikén: Mgr. Gabriella Badin, e-mail: pedagog.galeria@banmuz.sk  , tel.: 0907 769 338. 

Mint a múzeum tájékoztatásából is megtudhatjuk, a gömöri régió Szlovákia jelentős néprajzi területe, gazdag népi hagyományokkal, melynek történetében nagy számban fordulnak elő festő- és kékfestő műhelyek. A kékfestés 2015 óta szerepel Szlovákia kulturális örökségének jegyzékében. A Szlovákia területén talált második legrégebbi megmaradt kékfestő 1784-ből, Dobsináról származik.

A Rozsnyói Bányászati Múzeum tulajdonában értékes kékfestő gyűjtemény található. Az említett mesterség ugyan megszűnt már, de a kékfestés napjainkban feléledt és megjelent az öltözködésben, elsősorban a fiatalok és a divattervezők érdeklődnek iránta. Sajnos, maga a készítés technikája és története a mai fiatal generáció számára kevéssé ismert,“ nyilatkozta Badin Gabriella múzeumpedagus. Ezért is szeretné a múzeum ezt a témát innovatív módon közelebb hozni a szélesebb nyilvánossághoz, és főleg a gyermekekhez.

Örülök, hogy a gyerekek aktívan tölthetik a vakációt, és emellett megtudhatják, mivel foglalkoztak dédszüleik a múltban. Ezen kívül idén valóban gazdag megyénkben a nyári táborok kínálata, tíz szervezet több mint harminc tábort tervez. A kulturális és népművelési központok kézműves táborai például szövést, drótozást, vagy agyagozást is kínálnak. Készülnek továbbá tematikus táborokkal is, amik a könyvek, a csillagászat és alkotóműhelyek titkaiba vezetnek be. Kassa megyében biztosan nem fognak unatkozni nyáron a gyerekek tájékoztatott Rastislav Trnka kassai megyeelnök.

– pr-i, rozsnyovidek



Hagyj üzenetet