Könyvadományok gyűjtését kezdeményezték Zétény község javára

A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének elnöksége parnereivel együttműködve könyvgyűjtést szervez Zétény község javára. Mint ismeretes, 2020. május 6-án leégett a kultúrház, benne a könyvtár teljes állományával. A gyűjtés kezdeményezői arra kérik a széles nyilvánosságot, hogy aki teheti, segítse a falut és juttassa el könyvadományát a gyűjtőkönyvtárakba.

A könyvtárorok egyesülete a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökével, a Selye János Egyetem rektorával, az Egyetemi Könyvtár munkatársaival és az alább felsorolt, úgynevezett gyűjtőkönyvtárak képviselőivel való partneri együttműködés keretében szervezi meg a gyűjtést

Zétény volt könyvtára – élettel teli közösségi tér

Zétény község lakosai összetartó közösséget alkotnak. Megérdemlik, hogy az ott élők érdekében – különös tekintettel a felnövekvő nemzedékre – összefogjunk” – áll a  Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete portálunkhoz eljuttatott felhívásában. „Elhatároztuk, hogy segítjük a majdani új könyvtár gyűjteményének kiépítését. Szeretnénk, hogy a mintegy 800 lélekszámú község lakosai újra könyvtári állományhoz jussanak. Célunk minimum 5 000 darab, jó állapotú, hasznos könyv összegyűjtése.”

A könyvadományok gyűjtése 2020. július 1-től szeptember 5-ig tart, a felsorolt gyűjtőkönyvtárak nyitvatartási ideje alatt. „Kérjük, hogy kizárólag jó állapotban lévő, úgymond tiszta könyveket ajándékozzanak. Főként magyar nyelvű gyermek-, ifjúsági, felnőtt szép-, és ismeretterjesztő irodalmat várunk” – pontosít a könyvtárosok egyesülete.

A SZMKE elnöksége által megszólított, csatlakozási szándékukat nyilatkozattal alátámasztott gyűjtőkönyvtárak jegyzéke, ahol a munkatársak a nyilvánosság könyvadományait várják:

Sorszám Könyvtár megnevezése Település Kapcsolatfenntartó Tisztség, munkakör Telefonszám Email
1. Dunaszerdahelyi Csallóközi Könyvtár Dunaszerdahely Lacza Ilona igazgatőnő, SZMKE tagja

0 903 237 476

zkds@stonline.sk,
2. Galántai Városi Könyvtár Galánta Kontár Judit helytörténész, SZMKE tagja

0 904214 701

bibliografia@galantskakniznica.sk
3. Ipolysági Városi Könyvtár Ipolyság Majoros Magdolna munkatárs, SZMKE tagja

0 907 116 721

meggike@gmail.com
4. Regionális Könyvtár Királyhelmec Zvolenský Gabriella Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatója

0 908 729 882

kcmap.kralovskychlmec@gmail.com
5. Nógrádi Könyvtár, Losonc Losonc Nagy Zora helytörténész, bibliográfus, SZMKE tagja

0 908 496 317

z.nagyova@uklc.sk
6. Muzslai Könyvtár Muzsla Mészáros Marianna könyvtárvezető, SZMKE tagja

036 381 1296, 0907 274 154

konyvtarmuzsla.kniznica@gmail.com
7. Városi Könyvtár,Párkány Párkány Csiffáry Zsuzsanna igazgatőnő, SZMKE tagja

036 7 510 161

zsuzsanna.csiffary@msksturovo.sk
8. Rimaszombati Matej Hrebenda Könyvtár Rimaszombat Herczeg Rita igazgatőnő, SZMKE tagja

047 5 631 049

rita.herczegova@kmh.sk
9. Szepsi Városi Könyvtár Szepsi Balázs Judit könyvtáros munkatárs, a SZMKE partnere

0 917 915 210

balazsjudit@zoznam.sk

Az SZMKE elnöksége által kezdeményezett könyvadományok gyűjtésére Kukó Miklós, Zétény (Zatín, Tőketerebesi járás) község polgármesterével és Hodossy Gyula, a SZMÍT elnökével való egyeztetésnek köszönhetően kerül sor.

Program az egykori könyvtárban

Lilium Aurum Könyv- és Lapkiadó jóvoltából 1 000 és Dr. habil. PaedDr. Juhász György, PhD., a komáromi Selye János Egyetem rektorának megbízásából az Egyetemi Könyvtár munkatársai 500 darab könyvet ajándékoznak az érintett községnek. Ez az adomány bővül majd a SZMKE elnöksége és a megszólított könyvtárak által összegyűjtött könyvekkel.

  • rozsnyovidek/szmke, nyitókép: pixabay.com