Gröhling: Cseh mintára kidolgoztunk egy jogszabályt a titulusok visszavonására

A SZK Oktatási-, Tudományos-, Kutatási- és Sportminisztériuma cseh mintára kidolgozott egy törvényjavaslatot, amely lehetővé tenné, hogy utólag visszavonják a titulusokat. Erről Branislav Gröhling oktatási miniszter tájékoztatott a közösségi hálón szerdán. A javaslatot már továbbították az igazságügyi minisztériumnak. A dolgozatok felülvizsgálatára létrehozott rendszerben jelenleg 20 millió szöveg szerepel. A tárca további ötmillió szöveggel készül bővíteni az állományt, és javítani akarja azokat az algoritmusokat is, amelyek segítségével megakadályozható az eredetiség ellenőrzésének kijátszása – adta hírül a TASR.

„Az akkreditációs ügynökség kidolgozott egy egyetemekre érvényes szabályzatot. Ennek értelmében úgy kell eljárniuk, hogy tisztességtelen úton ne lehessen titulust szerezni. Ellenkező esetben az adott intézmény szankciókra számíthat, melyek következtében megszűnhetnek az egyetemi programok és maga az egyetem is” – figyelmeztetett Gröhling.

Az oktatási miniszter azt szeretné, ha a záródolgozatokról szóló vita, amelynek apropója Boris Kollár házelnök diplomamunkája, tárgyilagos mederbe terelődne. „A százalékos alapú eredetiségvizsgálatot 2011-ben vezették be. Ez egy segédeszköz, amely megmutatja, milyen módon kerültek feldolgozásra a különféle források. Az egyezések százalékos arányából ugyanakkor nem állapítható meg, hogy az adott munka plágium-e vagy sem” – mutatott rá Gröhling. Hozzátette: előfordulhat, hogy egy munka csak 5 százalékos egyezést mutat, mégis plágium, ahogy az is, hogy 35 százalékos egyezés ellenére is eredeti a dolgozat.

Gröhling szerint azt, hogy milyen arányú idézés fogadható el egy munka esetében, mindig az adott témavezető, opponens vagy vizsgabizottság dönti el individuálisan. Hozzáfűzte: nem létezik egy egységes szabály, amely meghatározná, hogy mekkora egyezési arány tolerálható, mert ez függ a témától és a szakiránytól is. „Általában a természettudományok esetében a legkisebb az egyezési arány, a társadalomtudományok esetében magasabb, a legmagasabb pedig a jogi munkáknál. Valahol 40, valahol 30 százalékot tolerálnak. Mások nem határoznak meg pontos határértéket” – fejtette ki.

A miniszter meggyőződése, hogy egy hallgató teljesítménye nem értékelhető csupán egyetlen záródolgozat alapján, a témavezetőnek és az opponensnek az öt év alatt elvégzett munkát is figyelembe kell vennie.

Kollárt a diplomamunkájával kapcsolatban felmerült plágiumgyanú miatt támadják. A házelnök állítja: legálisan szerezte a mesteri fokozatot, de a politikában többé nem fogja használni azt.

 – tasr, kép: pixabay.com