Szeptember 28-ra halasztanák a szemeszter kezdetét

Az oktatásügyi tárca szeptember 28-ra halasztaná a 2020/2021-es tanév téli szemeszterének kezdetét a felsőoktatási intézményekben. Ezt Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter közölte keddi sajtótájékoztatóján – tájékoztatott a TASR hírügynökség. 

A tárcavezető megjegyezte: a Szlovák Rektori Konferenciát még hétfőn megkeresték a javaslattal. „Azt javasoljuk a felsőoktatási intézményeknek, hogy a szemesztert szeptember 28-án kezdjék meg. A legtöbb intézmény ezt elfogadja. Egyes iskoláknak azonban még meg kell tenniük bizonyos lépéseket” – mondta az oktatásügyi miniszter azt is hozzátéve, hogy bízik benne, hogy a felsőoktatási intézmények többsége csak szeptember végén kezdi meg a tanítást.

Hasonlóképp, mint az óvodákban, az alap- és középiskolákban, a felsőoktatási intézményekben is három fázis lép érvénybe – zöld, narancssárga és vörös. A középiskolások esetében korlátozni kell az egyes osztályok és személyek közötti érintkezést. A csoportok gyakorlati jellegű óráin, amelyeken több osztály tanulói is részt vesznek, kötelező lesz a szájmaszk viselése, és be kell tartani a kéz – távolság – szájmaszk elvét. Az oktatási tárca útmutatójából az is kiderül, hogy az alapiskolákhoz hasonlóan szeptember 20-ig nem fogják használni a tornatermeket.

A középiskolákban és a gyakorlati oktatás helyszínein a tanév elején ki kell nevezni egy karanténhelyiséget. A kollégiumokban is hasonlóképpen kell eljárni. A középiskolásoknak szeptember 2. és 14. között kötelező lesz a szájmaszk viselése az iskola épületében.

Ha a középiskolások vagy főiskolás diákok esetében fennáll a fertőzés gyanúja, a diák vagy az iskola alkalmazottja telefonon felkeresi az orvosát, és az ő utasításai szerint jár el. A felsőoktatási intézmények diákjainál is be kell tartani a kéz – távolság – szájmaszk elvét, ezenkívül át kell tekinteni a diákok egyes csoportjait, és ezeket lehetőség szerint stabilizálni kell.

A főiskolás diákok lakhatását a megszokott módon biztosítják, ugyanakkor figyelembe veszik az aktuális járványügyi előírásokat. Az oktatásügyi tárca vezetője megjegyezte: a kockázatosnak minősített országokból és régiókból érkező diákokat kötelezően elkülönítik, elvégzik rajtuk a PCR-tesztet, és a diákok csak ennek negatív eredménye után foglalhatják el a szálláshelyüket. A diákotthonokban lehetőség szerint biztosítják nekik az elkülönülést az erre kinevezett helyiségekben.

„Mindenki, aki a vörös listán szereplő országból érkezik, öt napra karanténba vonul és tesztelésen esik át. Ez a hozzánk érkező diákokra is érvényes” – magyarázta Elena Prokopová, az egészségügyi tárca szakembere. Az ötnapos karantént a diákoknak maguk kell fizetniük, az állam csak a koronavírus-teszt költségeit fedezi. A többi diák a megszokott módon költözik be a kollégiumokba. A kollégiumokban mind az alkalmazottak, mind a diákok számára kötelező a szájmaszk viselése, kivételt csak azok a szobák képeznek, ahol a diákok el vannak szállásolva.

– tasr, kép: pixabay.com